/КРОС/ Темата за домашното насилие не бива да остава встрани

...
/КРОС/ Темата за домашното насилие не бива да остава встрани
Коментари Харесай

Зам.-министър Николов: Домашното насилие трябва да бъде напълно изкоренено

/КРОС/ Темата за домашното принуждение не трябва да остава настрана до момента в който това уродливо събитие в нашето общество не бъде изцяло изкоренено. Това съобщи зам.-министърът на правораздаването Георги Николов по време на конференцията „ Противодействие на домашното принуждение: от вкъщи до работното място ", която се организира през днешния ден.

Според него в основата на противодействието на домашното принуждение е предварителната защита. Преди всичко би трябвало да бъдат разкрити знаците за евентуалните причинители на домашно принуждение и факторите, които обуславят реализирането на това действие. В това отношение ролята на неправителствения бранш е извънредно значима.

Зам.-министър Николов напомни, че през последните месеци с признатите от Народното събрание промени и допълнения на Закона за отбрана от домашно принуждение бе регламентирана активността на обособените институции от момента на подаването на сигнала.

Засилени бяха ограниченията за отбрана и за протекция на потърпевшите и лицата в риска. Предвидени са и редица нови ограничения за връщането на потърпевшите към естествения живот - психическа и обществена работа с жертвите. Ще бъдат основани предпазени жилища за незабавно настаняване на лица, за които има действителна и непосредствена заплаха за живота и здравето.

Реформата в законодателството бе последвана от установяване на управителния екип на Националния съвет за предварителна защита и отбрана. Бе образувана и работна група с необятно посланичество за правене на Координационен механизъм в Министерството на правораздаването. През декември бе признат Правилник за устройството, организацията и активността на Националния съвет, а сега се изготвя Правилник за използване на новия Закон за отбрана от домашно принуждение.

Николов бе безапелационен, че за работата по Координационния механизъм ролята на Националното бюро за правна помощ е забележителна. Техни представители вземат участие в работната група, а в края на м.г. Бюрото показа мобилно приложение „ Помогни ми ", в помощ на потърпевши от принуждение. То е създадено с финансовата поддръжка на Норвежкия финансов механизъм., а информацията, интегрирана в него, ще бъде в изгода при правенето на осведомителната карта с контакти на всички институции в страната, ангажирани с този проблем.

„ Вярвам, че страната, в лицето на държавното управление, демонстрира поредност по тази извънредно сензитивна тематика за обществото и се надявам всички дружно, с обединени старания, да продължим да работим в вярната посока ", сподели в умозаключение Николов.

Форумът бе проведен от Центъра за проучване на демокрацията, Института по обществена администрация и Асоциация " Деметра ". В него взеха присъединяване специалисти от редица министерства и представители на неправителствени организации.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР