Кризата в Перник се задълбочава, нивото на язовир "Студена" достигна

...
Кризата в Перник се задълбочава, нивото на язовир "Студена" достигна
Коментари Харесай

На извънредно заседание кабинетът отпусна 35 млн. лева за Перник

Кризата в Перник се задълбочава, равнището на язовир "Студена " доближи мъртвия си размер. В същото време Българска социалистическа партия разгласи, че внася избор на съмнение против кабинета за неуспех в политиката по околна среда и води. Премиерът Бойко Борисов подреди инспекция на всички ВиК сдружения в страната. След това свика на среща в Министерския съвет всички, които имат отношение към водната рецесия в Перник.

"Правителството отпуска 35 млн. лв. за решение на рецесията с водата в Перник. Подготвиха всички документи. Приехме постановлението в този момент - 30 млн. на следващия ден ще се разпоредят по сметките на Общината. Преди дни - 3 млн. отпуснахме по тематиката. И още 1 млн. - стават 35 млн. дотук. Планът ми е даден от кмета - нов тръбопровод и довеждане на вода, ремонт на пречиствателните станции, ремонт на канализацията на града. Утре като получат парите, на 31 до 4:00 часа ще работят машините и бригадите и на другия ден, на 1 януари, ще продължат. От през днешния ден Министерство на вътрешните работи прави инспекция на всички ВиК в страната ", разгласи Борисов по време на брифинг след изключително съвещание в Министерски съвет.

Премиерът акцентира, че икономическа полиция е събрала доста материали. "Виновните за рецесията ще си понесат следствията, само че това е работа на прокуратурата. Аз не им се меся. Обръщам се към всички - карайте деликатно и не прекалявайте на следващия ден на празника. Да изпратим една добра година и до няколко месеца през новата да се оправим с рецесията в Перник ", сподели още Борисов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров сподели, че с днешните 35 млн. и новия план следващата година за 120 млн. ще се доведат нови водопроводи и се ще ремонтира цялата ВиК мрежа.

Предвижда се да бъде построен нов магистрален водопровод с дължина километър и 200, на стойност 2,2 млн. лева паралелно на досегашния, през територията на "Стомана Индъстрис ". Обсъжда се вид той да заобиколи ТЕЦ-Перник, само че тогава ще коства 3 млн. и 100 хиляди лв..

Днес стартира и рационализация на една от двете пречиствателни станции. Целта е да се увеличи техният потенциал, с цел да може да обработват по-замърсена вода, при по-ниски софтуерни разноски, в случай че равнището на язовир "Студена " падне под мъртвия размер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР