Кризата с електронните компоненти и пандемията от коронавирус продължават да

...
Кризата с електронните компоненти и пандемията от коронавирус продължават да
Коментари Харесай

За нов автомобил в България се чака 6-9 месеца

Кризата с електронните съставни елементи и пандемията от ковид не престават да се отразяват тежко на автомобилната промишленост. Тези два фактора доведоха до недостиг на нови коли на пазара, а това рефлектира върху периодите за доставка до крайния клиент. Който няма различен избор, с изключение на да чака, освен това доста...

Българските компании, продаващи нови коли, също страдат, тъй като интерес от страна на потребителите има, само че проблемите с производството се задълбочават. На първо място е нововъзникналата обстановка с войната в Украйна, където се създават огромна част от полупроводниците, нужни за окомплектоване на всяко транспортно средство. В Украйна има 17 такива предприятия благосъстоятелност на задгранични компании. А те не работят поради военните дейности.

Друг проблем са прекъсването на произвеждане в китайските фабрики и блокирането на работата на пристанището в Шанхай, породени от нова вълна на ковид. Китай е главен снабдител на съоръжение за коли, сглобявани в Европа, и това докара до съществени разтърсвания в индустриалните проекти на огромните компании.

Нова опасност съставлява и намаляването на доставките на газ от Русия за Западна Европа. Компании като Mercedes-Benz и BMW към този момент оповестиха, че в случай че управляващите в Германия вкарат ограничавания на потреблението на газ, ще бъдат принудени да съкратят производството си. А от това още веднъж ще пострадат клиентите, които чакат новите си коли.

Всичко това пречи на естествената търговия, при която клиент отива при автодилър, поръчва си кола, изчаква избран период, за който е осведомен, и по-късно я получава. Само че периодите стават все по-големи, като за България те са приблизително сред 6 и 9 месеца, само че има коли, при които доставката се възнамерява за след повече от година и половина.

Всичко зависи най-много от модела. За Renault Arkana, да вземем за пример, се чака към 9 месеца. Същото се отнася и за най-популярния модел на Skoda - Octavia, който се радва на голям интерес у нас. Колите на Dacia обаче се доставят по-бързо - в границите на 3-4 месеца, до момента в който в това време за електрическата Skoda Enyaq чакането надвишава 18 месеца.

Има и една опция колата да дойде доста по-бързо, само че тогава клиентът би трябвало да направи взаимни отстъпки с оборудването. Тук за образец може да бъде дадена същата Arkana. На някои пазари Renault предлага офертата Fast Track (Бърза лента), при която клиентът обезпечено получава колата си до 30 дни. Но с ограничавания: автомобилът да бъде бял, черен или сив, моторът - единствено E-Tech hybrid 145, а равнището на съоръжение - R.S. Line.

На такива ограничавания обаче са склонни малко на брой и това важи за всички марки коли. Все отново си податлив да платиш 50 000 и повече лв. и е обикновено да искаш в автомобила системи и технологии, които са ти по усета, а не базови оборудвания.

Проблемът със забавените доставки е по-сериозен за производителите, надлежно за доставчиците и дилърите на колите от висок клас. Там клиентите избират най-различно съоръжение и спомагателни варианти, т.е. рядко може да се срещнат две идентични коли. А това забавя още повече производството, чийто график така и така е нарушен заради другите проблеми.

Какви са вариантите пред клиента при положение на закъснение?

Вариантите са два – да продължи да чака търпеливо или да си получи назад капарото. Предварителната сума се заплаща при подписване на контракта за покупка на автомобил и е от 5 до 10% от цената. В контракта се записва период за доставка, като след неговото приключване капарото може да бъде поискано назад. Проверка измежду дилърски компании в страната обаче демонстрира, че малко на брой клиенти си желаят парите, тъй като където и другаде да отидат за нов автомобил, отново ще би трябвало да чакат дълго време.

Има даже фрапиращи случаи, при които клиенти са поръчали кола преди повече от година. И в този момент дилърът получава уведомление от производителя, че поръчаният автомобил няма да може да бъде създаден даже след оповестения период. Вариантите и тук са два - клиентът си взима капарото назад или прави нова поръчка. И надлежно, би трябвало още веднъж да изчака много.

Факт е, че производителите губят пари от това закъснение, защото инфлацията се усилва и разноските им порастват. Вносителите и търговците на коли обаче са по-ощетени, защото те на процедура няма какво да продават. От посланичество на премиум марка в България, да вземем за пример, описаха, че са продали " на зелено " цялата квота от най-скъпия и първокласен модел, само че първите доставки до клиенти се чакат едвам напролет на 2023 година И става въпрос за поръчки, направени при започване на тази година. А дилърствата се устоят точно от продажби на коли и единствено капарото няма по какъв начин да покрие разноските им.

Забавянето на доставките докара и до практическо изгубване на промоциите за клиенти. Сега такива има единствено за коли с минимално базово съоръжение, които залежават в складовете на дилърите. Те обаче нормално са с такава композиция от мотор и скоростна кутия, която съвсем никой не желае.

От пазара изчезват и върнатите от лизинг коли, с които представителствата на огромните производители разполагаха. Те се продават съвсем стремително, като някои от тях даже не стигат до търговците. В момента потребителите избират да купят кола на 2-3 години, която е поддържана от дилъра и има ясна сервизна история, вместо да чакат за нова много повече време.

В резултат на това върнатите от лизинг коли нарастнаха. Увеличението на техните цени варира сред 15 и 30%. Дори се стигна до куриозни случаи, при които такива коли се продават по-скъпо, в сравнение с са били изтъргувани като нови. И още един факт - в случай че преди рецесията една нова кола се е обезценявала с 25-30% за 2-3 години, в този момент цената й пада за този интервал с едвам 5%, а при някои модели даже с по-малко.

Положението в чужбина не е по-различно от това в България. В Германия, да вземем за пример, колите втора ръка са поскъпнали с до 20%, а огромна част от тях се изнасят точно за Източна Европа. Освен това техният брой понижава, тъй като германците към този момент избират да запазят остарялата си кола, вместо да я заменят за нова.

А тази обстановка на пазара ще се резервира и след разрешаване на проблемите с производството и доставките. Експерти от промишлеността считат, че дългото очакване за нова кола ще се трансформира в нещо обикновено. Кризата към този момент накара производителите да трансформират употребяваните от дълги години практики. Те понижават складовите наличия и принуждават клиентите да поръчват коли, които не са още създадени.

Според продуктовия пълководец на компанията Bond Brand Loyalty Джон Бардуел това е бъдещето: " Свиквайте. Това няма да се промени. Именно по този начин Aplle и Tesla станаха толкоз известни. Те продават по-малко артикули, само че печелят от огромните маржове ".

Неговият сътрудник Джеф Уилямс, президент на Absolute Results Productions, компания за образование и маркетинг в автомобилното пространство, е на сходно мнение. Той показва, че производителите би трябвало да имат най-малко 6-месечно струпване на поръчки, с цел да си подсигуряват бъдещи продажби.

" Ако през днешния ден нямате набор от поръчки, ще се неуспехите още на следващия ден. Освен това по-малкото налични ресурси значат, че няма потребност от толкоз огромни шоуруми, а също по този начин се понижават и транспортни разноски ", добавя Уилямс.

Източник
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР