Кризата с бедността у нас продължава да се задълбочава, като

...
Кризата с бедността у нас продължава да се задълбочава, като
Коментари Харесай

Пандемията от коронавирус довела до ръст на бедността у нас

Кризата с бедността у нас продължава да се задълбочава , като през предходната година делът на бедното население у нас е бил 22,9%. Това се равнява на 1 572 000 души , а нарастването по отношение на миналата година е с 0,8% .

Данните са записани в утвърждения от държавното управление доклад за осъществяване на Националната тактика за понижаване на бедността до 2030 година и бяха представени от „ БНР “.

Към 2022 година прагът на беднотия у нас е от 525,92 лв. на месец . Като една от аргументите за задълбочаването на рецесията е посочена пандемията от ковид , която засегна редица браншове от стопанската система .

Спрямо миналата година се повишава делът на бедните, които не работят , с 6,7 пункта и при пенсионерите с 2%. Леко намаляване има само на каузи на бедните измежду заетите с 0,3 на 100.

Спрямо вида на семейството най-голям е относителният дял на бедните измежду едночленните семейства с лице на възраст над 65 години. Ако в приходите на семействата се включват и приходи от пенсии , само че се изключат останали обществени прехвърляния като компенсации, обществени, фамилни помощи и добавки, бедността се покачва от 22,9 на 30,3% . Съответно при изключване на пенсиите и останалите обществени прехвърляния бедността у нас нараства до 44,2% .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР