Кризата, породена от пандемията от коронавирус, ще има три фази.

...
Кризата, породена от пандемията от коронавирус, ще има три фази.
Коментари Харесай

Дянков с формула за три фази на кризата

Кризата, подбудена от пандемията от ковид, ще има три етапи. Това разяснява в изявление за Нова тв вицепремиерът и финансов министър в първия кабинет на Бойко Борисов Симеон Дянков. Той е във Вашингтон и съблюдава прецизно ограниченията за изолираност.

В момента сме в първата фаза на рецесията - здравни ограничения. С тях държавното управление се оправи добре - карантината е доста значима, сподели Дянков. Втората фаза е по какъв начин в този интервал и потреблението, и търсенето да се запазят в някакво равнище. Третият интервал е по какъв начин при излизането от рецесията, семействата и бизнесът да не са задлъжнели доста, изясни финансистът. Според него би трябвало да се прекратят всички процедури по неплатежоспособност, тази тематика е на идващ дневен ред. За да не се случи това, би трябвало да се дават още пари, добави Дянков.

" Държавата би трябвало да е великодушна . Това е рецесия, която не сме виждали отдавна. През последните години рецесиите бяха на търсенето. Нямало е задоволително пари, само че бизнесът работи. Сега и той не работи и парите би трябвало да се концентрират там ", съобщи още някогашният финансов министър.

Правителството има верен метод за справяне с рецесията, даде експертната си оценка някогашният вицепремиер. Повечето страни към този момент са отделили сред 10-15% от Брутният вътрешен продукт за справяне с рецесията. Тези 10 милиарда лв., планувани като опция за държавен заем, са по-малко от това. Въпросът е по какъв начин да се употребяват и какъв брой бързо, изясни финансистът.

" На този стадий рецесията е здравна. Първо би трябвало да създадем всичко, тъй че хората да са здрави. Това за стопанската система значи спад в търсенето и в предлагането. В момента огромната икономическа цел на държавното управление е да се подкрепят семействата и бизнеса. Трябва да се мисли за още по-обхватни схеми за подкрепяне на обществото. Според мен отговор на тази тематика ще пристигна след месеци ", съобщи Дянков. Според него занапред ще се мисли и под каква форма да се опрощават част от заемите на компаниите.

" Мярката 60/40 оказва помощ, хубаво е, че бързо влезе в деяние. Подобни ограничения съществуват в над 120 страни.  Ние не сме огромна страна като Съединени американски щати и Германия, само че това няма значение. В случая е значимо повече хора да запазят работата си и да подкрепят семействата си ", съобщи Симеон Дянков и даде за образец и прилежащите на България страни, в които процентът, който страната дава, е по-голям. Той е безапелационен, че в случай че се подкрепят семействата, ще се излезе по-лесно от рецесията. С времето е належащо да се преразгледа и мярката 60 на 40, като страната поеме по-голяма тежест. Дянков счита също, че въпросът не е дали работните места се резервират, а къде е потреблението. Световният опит демонстрира, че потреблението се възвръща по-бавно. Затова Дянков посъветва държавното управление да обърне внимание на рецесията на потреблението .

Според Симеон Дянков отварянето на суап линията сред ЕЦБ и Българска народна банка е верен ход. За него това е второстепенна стъпка, само че е хубаво да има сходен тип осигуровка. Бившият финансов министър счита, че ограниченията би трябвало да се насочат и към други групи хора, да вземем за пример тези, които са се завърнали от чужбина.

" Определено ще сме по-сигурни в Еврозоната. В момента ЕЦБ е главният финансиращ ограниченията за рецесията в Европа и това, че България е изключена от тези ограничения, тъй като не сме част от Еврозоната, несъмнено ни пречи ", сподели Дянков и акцентира, че Европейската централна банка е отпуснала 4 пъти повече средства от Европейския съвет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР