Кризата, породена от пандемията от коронавирус, доведе до разклащането на

...
Кризата, породена от пандемията от коронавирус, доведе до разклащането на
Коментари Харесай

Как българин от САЩ успя да забогатее от COVID кризата

 Кризата, подбудена от пандемията от ковид, докара до разклащането на стопанските системи на съвсем всички страни по света и до сложни времена за дребния и огромния бизнес. Милиони хора изгубиха работата си и се подредиха измежду трайно безработните, без вяра скоро да възстановят предходния си живот.

В доста огромна степен това се случва в Съединени американски щати, където са едни от най-многото случаи на инфектирани и умряли и където подадените заявки за безработица единствено през последната седмица надвишиха всички упования на икономистите.

Сред пострадалите от рецесията има и доста българи в Америка, което се потвърди и от последните данни на Българската национална банка, съгласно които сънародниците ни в Щатите са изпратили 8 пъти по-малко средства в Родината си.

Но измежду тези мрачни вести има и изключения. Едно от тях е българинът Иван Иванов, който живее в Бостън. За него Коронавирус рецесията освен че не е била страшна и не е лишила препитанието му, а в противен случай – помогнала му е да усили приходите си и да развие бизнеса си.

Иван от Бостън е родом от село Гроздьово, община Долни чифлик. В България е прочут с неповторимата Ботаническа градина " Маргарита “, която направи в двора на родната си къща.

Но бизнесът му в Америка няма нищо общо с това. Той е обвързван с професионално разчистване на хотели и домове. Оказа се, че поради пандемията от ковид работата му неведнъж се е нараснала, а от това надлежно и облагата му. И във време, в което доста хора останаха без работа, той е работил изключително, с цел да успее да извърши предоставените му поръчки. Причина за това е фактът, че американците са подкрепили локалния си бизнес, подкрепили са локалните туристически обекти, като са предпочели да посещават тях, вместо да пътуват по време на почивките си в чужбина, споделя БНР – Варна.

Така на процедура работата на Иван Иванов в областта на почистването се усилва и той регистрира рекорден сезон спрямо минали години. Среща компликации с намирането на спомагателни служащи за бизнеса си, тъй като при доста работа би трябвало да разчита на локалната работна ръка. Такава обаче мъчно намира, тъй като градът е напълно обвързван с туризма и всички локални са ангажирани. Намира решение на казуса, като оказва помощ на български студенти, отишли на летни бригади в Съединени американски щати, да стартират работа.

В Съединени американски щати ограниченията за сигурност против ковид се съблюдават доста по-стриктно, в сравнение с в България, споделя Иван Иванов. Там маската и ръкавиците са наложителни даже и на открито, а в случай че американец види различен човек със свалена маска под носа, му прави забележка, че по този начин не е вярно да се носи.

Иван остава изумен, че в България доста хора не имат вяра, че има ковид. При пътуването си до Родината вижда по летищата случаи, в които се открива болест с ковид на човек преди малко слязъл от самолета в София. Според него

би трябвало всеки да се ревизира дали е притежател на болест, преди да се качи на аероплан, а не откакто слезе от него.

Преди да дойде в България, той си прави PCR тест. В Съединени американски щати той коства 160 $.

" Чувам, в България доста хора споделят, че са останали без работа поради ковид. Но в случай че ние сами не съблюдаваме ограниченията, още дълго ще бъдем без работа “, счита той. Иван намира и друга разлика сред Съединени американски щати и България във връзка с пандемията от ковид – до момента в който в Родината броят на умрелите и инфектираните е водеща вест за всички медии, в Щатите той минава единствено като лента на екрана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР