Криза: Газовата уредба скочи с 300 лв. за година. Цената

...
Криза: Газовата уредба скочи с 300 лв. за година. Цената
Коментари Харесай

Криза: Газовата уредба скочи с 300 лв. за година

Криза: Газовата уредба скочи с 300 лева за година. Цената на газовите уредби за колите скочи с 300 лв. за една година.

Ако преди 12 месеца профилираните автосервизи са поставяли най-масовите комплекти за 1050 лв., сега те оферират услугата за 1350 лв..

Това е цената за мотори без турбо. За някои модели според от разнообразни специфики цените доближават до 1500-1600 лв..

И при тях има същия растеж нагоре в съпоставяне със обстановката на пазара на есента на 2022 година

Повишаването на цената обаче никога не отхвърля искащите да ги инсталират и напорът сега е сериозен. При одобрените майстори в столицата се чака повече от месец за първокласен монтаж, сподели инспекция на „ Телеграф “. Това явно е обвързвано и с следващото повишаване на цените на дизела и бензина, които минаха психическата граница от 3 лв.. Прогнозите за нов скок около възможна ескалация на войната в Израел евентуално също ще се отразят в тази посока през идващите седмици.

„ Записваме за след 15 ноември. Работата не спираше и през лятото, само че в последните няколко седмици идват и звънят от ден на ден клиенти. Явно следващото повишаване на цените на бензина, а и това, че се усилиха тапите след 15 септември ги е стимулирало “, разяснява Михаил Ризов, притежател на профилиран в монтирането на газовите уредби сервиз. Той признава, че с този ритъм работи от края на пандемията с COVID-19 насам. За спад дефинира къс интервал, в който с сътрудниците му са насрочвали часове на клиентите си за след 2-3 седмици, само че в най-натоварените моменти са можели да се заемат с нов автомобил най-рано след 2 месеца. На ден с газови могат да се окомплектоват най-много три автомобила според от потенциала на сервиза. „ Оптималният вид обаче е да вършим по две коли на ден, тъй като въпреки всичко ние правим и поправки “, посочи Ризов. Той е безапелационен, че повишаването в крайната цена за клиентите не се дължи на увеличена цена за труд, а поради покачването в цените на частите и съставените елементи от страна на производителите. „ Говорим за междинен към висок клас газови уредби. Само такива инсталираме и поддържаме “, сподели още автомонтьорът.

Основната мотивация за слагането на газова уредба е сензитивната разлика в разхода на гориво. При актуалните цени той е значим освен за таксиметровите водачи, които всеобща карат на пропан-бутан. Новите коли с фабрично инсталирани системи към момента са по-скъпи, само че и те се радват на сериозен интерес в България. Много е мъчно обаче да се намерят непокътнати такива коли втора употреба, още повече на фона на цялостния дефицит на в действителност положителни находки в автокъщите в последните 2-3 години. Ако карате на газ вместо на бензин, пестите към 10 лв. на всеки 100 км. „ Сметката не е сложна. Ако колата дава разход от 7 л на 100 км на бензин, на полутечен газ ще е 9 л на 100 км “, разяснява Михаил Ризов. Така излиза, че в случай че бензинът коства 2,86 лева за 100 км при този разход ще изхарчите 19,95 лв.. За съпоставяне при газ по 1,16 лева нужната сума за подобен пробег е 10,80 лева

Според специалистите има съществено усъвършенстване в газовите уредби, които инсталират в този момент и тези, които са се поставяли преди 20 години. „ Тези усъвършенствания ги вършат по-щадящи за моторите и подсигурявам, че не се отразяват на работата на моторите. В някои случаи даже я усъвършенстват. Новите газови имат технология за контролиране на горивото и за в допълнение смазване на клапаните. Освен това мога да настоявам, че в България има в действителност положителни автомонтьори, които с работата си са се утвърдили с годините. Важно е да внимавате на кого се доверявате при сходни вложения като газовите уредби, само че при качествено осъществяване на монтажа, може да сте изцяло спокойни, че бързо ще си върнете вложеното “, сподели пред „ Телеграф “ Младен Младенов, който повече от 20 години слага газови и метанови уредби, в това число и на дизелови коли.

В цената на газовите уредби е включена и бутилката, която обаче по новите разпореждания предстои на замяна на всеки 10 години за пропан-бутан и на 20 години за метан. Узаконяването на монтажа коства спомагателни 30 лв.. То става след издаването на два протокола. Първият е от сервиза, където е сложена уредбата. След това подобен се издава и от пункт за осъществяване на годишни механически прегледи. С двата документа и талоните на колата водачите би трябвало да отидат в КАТ, където да впишат осъществените промени по автомобила. Процедурата не изисква представянето и на самата кола пред органите за контрола на автомобилния превоз.

Специалистите в сектора регистрират сериозен отлив на мераклии за монтиране на метанови уредби. Причината е внезапният скок на цената на природния газ след началото на войната в Украйна. Преди година цените доближиха до над 7 лв. за кг.

В момента в София има станции, на които се зарежда за по 1,75, само че тук-там в страната това гориво се продава и за над 3 лв. на кг. Ограниченият пробег и неналичието на задоволително места за зареждане е основен минус по отношение на останалите горива, въпреки в някои случаи метановите уредби – фабрични и в допълнение инсталирани, да си остават най-икономичният вид за пътешестване.

„ Масово преправяхме коли от метан на пропан-бутан. Такситата бързо се преориентираха. Лично аз имам автомобил, който може да се движи с три типа гориво – бензин, пропан-бутан и метан. Отливът обаче е сериозен и все по-малко хора инсталират метанови уредби “, разяснява притежателят на сервиз Младен Младенов пред „ Телеграф “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР