Критиките за дейността на държавната Българска банка за развитие вече

...
Критиките за дейността на държавната Българска банка за развитие вече
Коментари Харесай

Акценти за 3 - 9 септември от Banker Weekly

Критиките за активността на държавната Българска банка за развиване към този момент мъчно могат да бъдат избрани като голословни и несъдържателни, тъй като писаното през годините за проблемите в ръководството и неналичието на надзор от страна на държавата най-сетне получи институционално удостоверение. На 30 август Сметната палата разгласява характерен отчет за активността на министъра на стопанската система в интервала 2018-2019 година. Голяма част от него бе отдаден на неефективния надзор, който Министерството на стопанската система като принципал на ББР, е осъществявал в банката.

Европейската комисия предлага да бъде въведен предел за заплащане в брой до 10 000 евро, като ограничаването бъде годно за целия Европейски съюз. Идеята е обвързвана с битката против прането на пари, се споделя в известие на Европейска комисия. Прането на пари и финансирането на тероризъм са сериозна опасност за стопанската система и финансовата система на Евросъюза, както и за сигурността на жителите, отбелязва комисията. По оценка на Европол към 1% от годишния Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз е замесен в подозрителна финансова активност.

Комисията " Росенец " е на път да се трансформира в следващото крушение



Вместо третият изследователски мандат да бъде върнат и 46-о Народно заседание, трансформирало се в един от знаците за падението на тази институция, да бъде необуздано, народните представители не престават да имитират законодателна активност. Подчинявайки все по-откровено и по-демонстративно посланията и дейностите си на идните парламентарни и президентски избори. Безспорна илюстрация на това е екзотичната идея почетният ръководител на Движението за права и свободи Ахмед Доган да бъде привикан на " спявка " във Временната парламентарна комисия " Росенец ".



Напоследък в българската политика все по-често използват израза “червени линии ”. Това ново езиково събитие е следващ артикул на вноса на фешън мостри, само че не е резултат единствено на обикновено подражаване. През последните 20 години общественият ни живот се характеризира с токсично високи равнища на двуличие, непоследователност, властови пазарлъци и покупко-продажби, изразяващи се в това число в най-причудливи обединения. Стана “нормално ” събитие политици и партии, доскоро наричали се с най-грозни прилагателни, да се прегърнат в здрав съюз (в името на властта, схваща се).

През последните 12 години българското общество е изключително сензитивно към качеството на строително-ремонтните действия по републиканската пътна мрежа. Напълно разумно. Първо, упоритото натрапваната от ГЕРБ информация за триумфите на пътното строителство кара от ден на ден българи да бъдат отрицателно настроени на фона на мрачни статистики за обедняване на популацията и краха на основни сфери като опазване на здравето, обучение и други И второ – видно е, че рекламираните новопостроени и актуализирани пътни сектори постоянно са с ниско качество и скоро след стартирането им се постанова да бъдат отначало ремонтирани.



Една тематика превъзбужда въображението на анализатори и гласоподаватели през последните седмици – ще вършат ли политическа партия най-популярните министри от служебното държавно управление Кирил Петков и Асен Василев? Първи тази муха пуснаха един-двама политически шамани, които от 30 години не слизат от телевизионните екрани, облъчвайки съзнанието на наивния електорат. През цялото това време те потвърдиха, че безпогрешно се ориентират при смяна на посоката на политическите ветрове и постоянно съумяват авансово да заемат вярната позиция. 



Притеснителното от " Банков контрол " е по какъв начин и по какъв метод всички тези инспекции, които се правиха – примерно на Банката за развиване – ще вземем нея, тъй като тя е доста обществена тематика и допира може би всеки един от данъкоплатците. Защо всички тези инспекции, които сътрудниците са провели в Банката за развиване, не бяха взети под внимание, когато се обсъждаше по какъв метод ще бъде осъществен целият оня контрол от страна на Българска народна банка към компании, които по-късно попаднаха в листата " Магнитски "? Защо не излязоха със мнение, когато излезе описът " Магнитски "? Защо се наложи оня ден в Народното събрание да бъде поканен гуверньорът, с цел да изясни какво отражение би имал целият този лист " Магнитски " върху банките? Любомир Каримански пред БАНКЕРЪ.



Години наред България бяга от отговорност и не желае да вкара стандартите за положително корпоративно ръководство в обществените предприятия. Съществуват насоки за работа на Организацията за икономическо съдействие и развитие(ОИСР), които разказват в детайли тези стандарти и всяка уважаваща себе си компания - изключително, когато е с държавно присъединяване - би трябвало да ги ползва. Първата стъпка в тази посока беше направена със Закона за обществените предприятия (ЗПП). Заедно с другото, там е указано, че за едно обществено дружество е значимо не толкоз комерсиалното насочване към оптимални облаги, колкото задоволяването на публични потребности. Председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред БАНКЕРЪ.



Въпросът за обединенията има два аспекта. Единият е кардиналният – че обединението е добър европейски метод за ръководство. Но пък в България обединенията получиха неприятно име най-много поради скритата им част – ГЕРБ направи коалиция с Реформаторския блок, само че в това време управляваше с Движение за права и свободи. Добре направената коалиция води до съвместен вътрешен надзор. Извън съдружните, не съществуват други действителни форми на ръководство. Другото е тотално задкулисие. Очаквам идващите избори да отрезвят политиците, които нямат ясна тактика и губят времето на останалите. Мартин Димитров пред БАНКЕРЪ.

 

 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР