Кристоф Хаселбах в коментар за Deutsche Welle Наскоро британското издание

...
Кристоф Хаселбах в коментар за Deutsche Welle Наскоро британското издание
Коментари Харесай

Коментар | Германия боледува тежко. Има ли лек?

Кристоф Хаселбах в коментар за Deutsche Welle
Наскоро английското издание " Икономист " попита дали Германия още веднъж не е " болният човек на Европа " - купа, която даде на Федералната република преди към четвърт век. В самата Германия звучат даже по-остри оценки. Карстен Линеман, общоприет секретар на опозиционния ХДС, съобщи, че Германия е болният човек на целия свят. Но защо в действителност става дума?
Кристоф Хаселбах в коментар за Deutsche Welle
Наскоро английското издание " Икономист " попита дали Германия още веднъж не е " болният човек на Европа " - купа, която даде на Федералната република преди към четвърт век. В самата Германия звучат даже по-остри оценки. Карстен Линеман, общоприет секретар на опозиционния ХДС, съобщи, че Германия е болният човек на целия свят. Но защо в действителност става дума?
Инфраструктурата боледува
Мостът на автомагистралата край Леверкузен поема доста интензивно придвижване, само че от 10 години насам е неразрешен за тежкотоварни коли, тъй като има заплаха от сриване. И на други места в страната цели прави от автомагистралите или магистрални мостове са затворени заради същата заплаха. А в случай че човек реши да вземе влака, вместо да пътува с автомобил, рискува да преживее кошмара на безконечните закъснения. С две думи, инфраструктурата в Германия боледува. Железопътните релси и пътищата дълги години се амортизираха без нужните поддръжки и поправки. И всичко това води до запушване от належащи поправки.

Но моментът е извънредно несъответствуващ. През миналите години на стопански напредък и ниски лихви Германия съвсем без проблем можеше да направи тези вложения, до момента в който през днешния ден капиталовият климат е напряко студен - стопанската система стагнира, инфлацията раздува до небето строителните разноски, държавният дълг е голям . Модернизирането на инфраструктурата обаче не може да бъде отлагано, тъй като то е основната причина за икономическия подем.
Реклама Енергията е скъпа
Германското държавно управление си е сложило за цел в региона на енергоснабдяването да разчита съвсем напълно на обновяеми енергоизточници. Поради това към този момент от години в тази област се влагат доста пари. Планът беше газовите електроцентрали с газ от Русия в преходния интервал да заменят централите с въглища, само че войната на Русия против Украйна провали тези планове. Сега държавното управление трескаво се пробва да запълни празнината с полутечен газ от други снабдители. Дотук този проект сработва добре, само че разноските са високи.

Сегашното немско държавно управление предизвиква още електрическите коли и битовото отопляване с електрически топлинни помпи, само че и двете технологии изразходват доста електрическа енергия. В същото време Берлин съблюдава остарялото решение и напролет закри последните три работещи и механически напълно изправни АЕЦ. В резултат от всичко това в Германия силата е доста по-скъпа, в сравнение с в прилежащите страни. А това може да прогони разнообразни индустриални производители в страни, където цените са по-ниски. Канцлерът Олаф Шолц към този момент отхвърля концепцията да бъде субсидиран токът за индустриални цели.
Квалифицирани експерти липсват
Практически всички браншове на немската стопанска система изпитват изострен дефицит на квалифицирани експерти. Липсва работна ръка както в областта на фризьорските услуги, по този начин при санитарите и инженерите. Причините частично са свързани и с демографията - в пенсия излизат поколенията на " бумърите " от епохата на високата раждаемост през 50-те и 60-те години на предишния век .

За решаването на казуса немското държавно управление работи по три посоки.
Реклама Първо, да стимулира колкото е допустимо повече хора да работят на цялостен работен ден , тъй като изключително измежду дамите трудът на понижено работно време е много публикуван. За тази цел би трябвало обаче да се усъвършенства ситуацията с държавните ясли и детски градини, с цел да се освободят родителите. На второ място, малко по малко се покачва пенсионната възраст .
И трето, поставят се какви ли не старания да бъдат привлечени квалифицирани фрагменти от чужбина. Само дето хората с положителни специалности и умения неведнъж заобикалят отдалеко Германия , защото тук налозите и отчисленията са високи, бюрокрацията - огромна, а немският език неведнъж е значимо изискване за труд.
Бюрокрацията е повсеместна
Всяко немско държавно управление ритуално дава обещание да отстрани бюрократичните бариери, да опрости административните процедури и да в профил ненужните условия. И всяко немско държавно управление се проваля в това начинание. Дори по-лошо - бюрокрацията пораства. Сегашното държавно управление да вземем за пример постанова съществени ограничавания в строителството поради опазването на климата. Строителните бизнесмени се оплакват, че условията към градежа на нови здания във връзка с енергоснабдяването и опазването на климата са толкоз високи, че цените на парцелите скачат до небето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР