Кристиян Бойков, сочен за извършител на хакерската атака срещу НАП,

...
Кристиян Бойков, сочен за извършител на хакерската атака срещу НАП,
Коментари Харесай

Ивайло Спиридонов: Обвиненият за източените данни може да стане свидетел

Кристиян Бойков, апетитен за причинител на хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, може да стане очевидец на обвиняването, счита шефът на Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) Ивайло Спиридонов. Към момента 20-годишният Бойков е упрекнат като причинител за източването и разпространяването на персонални данни на над 5 милиона българи и компании от Националната организация за приходите (НАП).

" Това е едно 20-годишно момче. Вероятно желае да бъде прочут, може би е бил измамен от работодателите си. Много са нещата, които биха могли да допринесат за това негово решение ", разяснява Спиридонов пред Нова телевизия.

Според него, в избран стадий от следствието Бойков може да придобие друго качество и да стане очевидец, да вземем за пример. В момента Бойков е упрекнат за източването на данните от Национална агенция за приходите и е освободен под парична гаранция от 20 000 лева Обвинения като подбудители имат комерсиалният шеф на " ТАД Груп " Георги Янков и притежателят на сдружението Иван Тодоров. На Янков бе избрана парична гаранция от 20 000 лева, а на Тодоров - 100 000 лева

Директорът на ГДБОП акцентира, че има задоволително данни за това кой е гарант на закононарушението.

" Дали това ще бъде потвърдено, е различен въпрос. Но все още има задоволително данни за това от кое място идва въпросната поръчка ", посочи Спиридонов и загатна, че може да има още арести и обвинявания по случая.

В сряда от профилираната прокуратурата оповестиха, че източването на данни от Националната организация за приходите е имало за цел да разклати политическата непоклатимост на в този момент настоящото държавно управление.

По мотив публикуваните през вчерашния ден от прокуратурата " доказателства ", доказващи виновността на упрекнатите по случая, Спиридонов разгласи пред Би Ти Ви, че проверяващите " е трябвало да покажат до някаква степен истината, която ще стане ясна в съда ". Той се възмути, по какъв начин упрекнатите посредством медиите се изкарвали жертви.

Адвокат: Комикси или доказателства демонстрира прокуратурата?

" Има възможност Кристиян Бойков да стане очевидец по делото тъкмо толкоз, колкото пръскачките пред Народното събрание да вършат тероризъм. Ако Кристиян Бойков бъде " изваден " от делото, то просто няма да има дело, тъй като няма да има причинител ". Така юристът на Бойков Георги Стефанов разяснява пред " Дневник " тезата на Спиридонов.

" Безсмислено е да диспутирам с хора, които нямат никаква концепция по какъв начин се развива наказателния развой и това демонстрира или непознаване на закона, или е мятане на фойерверки ", сподели още той.

Стефанов разяснява и публикуваните от профилираната прокуратура файлове и доказателства по делото и съобщи, че това е противоконституционно, в директен прорез с процесуалния закон и " граничи с безумието ".

" Прокуратурата може да се дави колкото желае на надълбоко, ние няма да ги спасяваме. Тези картинки безусловно нищо не демонстрират. Дори и да съществуват записи, това са записи на хора, които се разхождат и водят някакви частни диалози. Какво доказателство е това? Ако има записи, за какво не ги разгласяват, а надписват картинки какви били диалозите. Те рисуват комикси или показват доказателства? ", разяснява бранителят.

Той акцентира, че служебният компютър на Бойков няма по какъв начин да бъде декриптиран. " Първо споделиха, че са го декриптирали, след това споделиха, че са доста лукави и били разбрали паролите от камерите, а на следващия ден може да е нещо напълно друго ", добави юрист Стефанов.

 Адвокат Георги Стефанов счита, че няма по какъв начин проверяващите да са декриптирали служебния компютър на Кристиян Бойков.
© Юлия Лазарова

Адвокат Георги Стефанов счита, че няма по какъв начин проверяващите да са декриптирали служебния компютър на Кристиян Бойков.

Той изясни, че в случай че проверяващите са отворили компютъра по някакъв метод и са извлекли данни от него, това наложително би трябвало да стане в наличието на поемни лица, на юристи и на самите обвинени. В противоположен случай е нарушаване на процесуалните правила и каквото и да бъде показано, то няма да е годно доказателство пред съда.

" Има си легален ред, а не някакви полицейски измислици и способи, по които те си фантазират, че се прави следствие. Има два разновидността – или нищо не са отворили, или, в случай че са го създали, са се изложили още веднъж. Или пък някой от тях е внесъл в допълнение тези " доказателства ", сподели Стефанов.

По думите му, не е известно от кое място са извадени оповестените от профилираната прокуратура фотоси. Според юристът, разпространеняването на доказателства е следващата неточност на държавното обвиняване.

" Прокуратурата в България не е израснала до равнището да си признае, че е сбъркала. Дело няма, това е един цирк, който се разиграва. Те са упрекнати принудително и напук. Ако прокуратурата има героизъм, ще излезе и ще се извини, а след това ще приключи делото и ще стартира да търси отговорните. Това е единственото, което ще избави тяхната чест. Всичко останало ще ги закопае още по-надълбоко ", счита юристът.

По тематиката през днешния ден по Би Ти Ви се изрече също юриста на Иван Тодоров Ина Лулчева, която разгласи, че в действителност прокуратурата оказа помощ за приключването на персонални данни в интернет. По същата телевизия ръководителят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев сподели, че работата по това следствие не приказва за търсене на истината, а по-скоро за гонене на пропагандни резултати с краткосрочна цел.

Междувременно от Национална агенция за приходите качиха на уеб страницата си отговори на някои от най-сериозните терзания на хората за вероятни измами с персоналните данни. От организацията пуснаха и приложение, през което всеки може да ревизира дали е обиден. Предлагат се информации и по телефона. Въпреки уверенията на Национална агенция за приходите, че множеството наранени не би трябвало да вършат нищо, специалисти все пък поучават да се подхващат известни ограничения.

Всичко по тематиката - тук,

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (114)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР