Кристина Христова е съучредител на , и ръководител на -

...
Кристина Христова е съучредител на , и ръководител на -
Коментари Харесай

Следващите 30 | Все по-трудно ще различаваме истината от лъжата

Кристина Христова е съучредител на, и началник на - първата самостоятелна платформа за оборване на дезинформацията у нас. На уеб страницата постоянно се разгласяват разбори за какво избрани вести в пространството са погрешни и подвеждащи. Платформата пусна своя, а неотдавна стартира и. От 2019 година Христова е и ръководител на Коалицията за медийна просветеност в образованието. По-назад в предишното тя е също по този начин дълготраен публицист на " Дневник " и някогашен шеф на Центъра за просвета и спор " Червената къща ".
Навлизането на deepfake операциите е към този момент факт, който занапред ще слага провокации за потребителите. Най-вече тъй като този тип операции са най-трудни за инспекция от елементарния четец или фен. Фактчекинг инструментите към този момент догонват deepfake-а, тъй че най-малко за проверителите на обстоятелства в близко бъдеще ще има принадлежности, с които да разобличават сходни видеа.

През идващите години за хората ще бъде все по-трудно да разграничават кои облици са същински и кои са манипулирани. Видеото, и изключително късото видео, непроменяемо се намества като номер едно канал за информиране в обществените мрежи. Вероятно тази наклонност, която визира главно младежите сега, ще се популяризира към цялото общество в бъдеще.
Реклама
Проблемът с късите видеа, вид наличието в TikTok, е, че те залагат повече на наслагването на облици, т.е. постоянно извадени от подтекст събития, които действително са се случили. Това е класическа образна агитация, която мъчно се оборва единствено с инспекция по линията на " случило се е - не се е случило ".

В тази връзка общоприетият " фактчекинг " ще бъде все по-малко ефикасен. Тук към този момент би трябвало да се намеси по-скоро положително образно описване на случилото се, с комизъм или атрактивни образни послания.

Към сегашен миг най-активно като мрежа се развива TikTok и тъкмо през нея се популяризират доста пропагандни и манипулативни видеа. Тя е доста комфортна за тази цел, защото късите и прочувствени видеа не могат да бъдат оборени елементарно с обстоятелства. Те залагат на бързите реакции и въображението, вършат препратки, наслагват облици. В тази посока младежите са главен таргет на дезинформация през TikTok, което в бъдеще ще докара до едно незряло политизиране на младежите.

От друга страна, най-ефективният метод за битка с този вид агитация остава само развиването на сериозно мислене и медийна просветеност в обществото.
Реклама
Методите, които са реалистични, са заложени в европейска инструкция по тематиката, която държавното управление на България е длъжно да ползва. Те са свързани с развиването на медийната просветеност през просветителната система и публичните медии. Отделно в бъдеще би трябвало да се работи доста с възрастните хора през разнообразни центрове и неофициални групи, и изключително в дребните районни градове.

За момента образованието ни не дава отговор на тези провокации. Досега не е развивана тактика по какъв начин медийната просветеност може да бъде развивана в клас, нито по какъв начин учителите да се готвят систематично и дейно по тематиката. Медиите имат водеща отговорност за развиването на медийната просветеност и за благополучие към този момент се появяват сходни начинания за инспекция на обстоятелства в някои от огромните национални медии.

От една страна, към този момент доста хора разпознават дезинформацията, имат базови умения да ревизират това, което са прочели или чули, и поставят старания против разпространяването на дезинформация. Тази отдалеченост сред осведомените хора и податливите на дезинформация или агитация евентуално ще пораства най-много поради балоните в обществените мрежи.

Трудно е да се направи резюме дали на публицистите ще им е все по-сложно да откроят истината. Има доста сътрудници, които вземат участие в образования по инспекция на обстоятелствата. Има и доста, които не ревизират информацията, която разгласяват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР