Кристин Лагард поема Европейската централна банка в момент, в който

...
Кристин Лагард поема Европейската централна банка в момент, в който
Коментари Харесай

Германия няма да е единствената държава, от която Лагард може да иска увеличени разходи

Кристин Лагард поема Европейската централна банка в миг, в който институцията натиска някои европейски държавни управления за уголемение на разноските, които да подкрепят растежа на стопанската система на фона на комерсиална война сред двете най-големи стопански системи и политическа неустановеност в редица страни, написа Bloomberg.

Германия, най-голямата стопанска система на Стария континент, е главната цел. Берлин продължава консервативната си фискална политика и отхвърля да пусне в деяние фискални тласъци - макар че влезе в техническа криза през третото тримесечие на 2019 година

Тя обаче не е единствената. Агенцията разпознава още няколко европейски страни, които имат място за маневри - а точно фискален недостиг в границите на 0,5 % от брутния вътрешен артикул.

Ето кои са те. Данните са от последната икономическа прогноза на Европейската комисия.

Германия

Прогноза: Излишък от 1,2% през 2019, 0,6% през 2020 и 0,2% през 2021

Размер на стопанската система през 2018: €3,3 трилиона

Най-многобройната страна в Европа е съществена цел на Европейската централната банка поради размера ѝ, както и поради насъбраното място за маневри. Друга причина е, че промишлеността ѝ се изправя пред композиция от тежки провокации: от комерсиалната война до проблемите в автомобилния бранш, които я вършат епицентър на забавянето.

За злощастие на Лагард, Германия е страна, в която има мощна съпротива против развързването на кесията, а гласоподавателите ценят уравновесените бюджети и конституционната спирачка против дълга.

Нидерландия

Прогноза: Излишък от 1,5% през 2019, 0,5% през 2020 и 0,4% през 2021

Размер на стопанската система през 2018: €774 милиарда

Лагард може да е по-доволна от холандското държавно управление, което след години на фискална политика, ориентирана към понижаване на дълга, през септември разгласи основаването на народен капиталов фонд, който да се възползва от ниските лихви и да вложи средства с дълготраен напредък. Фондът може да набере десетки милиарди евро.

Австрия

Прогноза: Излишък от 0,4% през 2019 година, 0,2% през 2020 година и 0,4% през 2021 година

Размер на стопанската система през 2018: €386 милиарда

Австрия е още един претендент за включване в листата на Лагард. Комисията е оптимистично настроена, че страната ще се пребори с първичните прогнози и няма да излезе с недостиг. Това се базира на усещането, че по-силните доходи в хазната ще компенсират понижението на част от данъчната тежест и нарастванията на пенсиите, утвърдени преди изборите през септември.

Ирландия

Прогноза: Излишък от 0,2% през 2019 година, 0,3% през 2020 година и 0,6% през 2021 година

Размер на стопанската система през 2018 година: €324 милиарда

Ирландия има причина да забавя тласъците. Икономиката е измежду най-бързо растящите в Европейския съюз, само че е изключително уязвима от вероятно излизане на Англия от блока без договорка. В бюджета за 2020 година е общопризнат подобен сюжет. Но даже и рискът да отмине, финансовият министър твърди, че няма да усилва разноските.

Люксембург

Прогноза: Излишък от 2,3% през 2019 година, 1,4% през 2020 година и 1,4% през 2021 година

Размер на стопанската система през 2018 година: €60 милиарда

Люксембург е дребна страна и Лагард най-вероятно няма да се концентрира върху нея, само че пък въпреки всичко проектите на държавното управление може да ѝ харесат.

Бюджет 2020 година планува невиждани разноски, надхвърлящи €20 милиарда за първи път. Излишъкът ще понижава поради нови ограничения, включващи безвъзмезден обществен превоз и понижаване на корпоративните ставки.

Кипър

Прогноза: Излишък от 3,7% през 2019 година, 2,6% през 2020 година и 2,4% през 2021 година

Размер на стопанската система през 2018 година: €21 милиарда

Кипър също е дребна страна и няма да получи изключително внимание. Страната се пробва да понижи дълга си, насъбран по време на рецесията преди десетилетие и по тази причина и остатъкът ѝ най-големият в Европейски Съюз през 2019.

Останалите

Гърция стартира да записва остатъци и би могла да употребява за политики, подхранващи растежа. Но преди този момент ще би трябвало да убеди кредиторите, в това число ЕЦБ, като понижи голямата си задлъжнялост. Португалия също ще би трябвало да се концентрира върху намаляването на дълга.

Бюджетите в Естония и Латвия също са покрай салдото. Словения възнамерява да усили вложенията, само че ще резервира остатък, а Малта също възнамерява да остане на плюс. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР