Кристин Лагард - настоящият ръководител на Международния валутен фонд (МВФ)

...
Кристин Лагард - настоящият ръководител на Международния валутен фонд (МВФ)
Коментари Харесай

Кристин Лагард замества Марио Драги: За първи път жена ще застане начело на ЕЦБ

Кристин Лагард - актуалният началник на Международния валутен фонд (МВФ) ще стане първата жена, която ще дава отговор за паричната политика на Еврозоната.

Тя беше номинирана за правоприемник на президента на Европейската централна банка Марио Драги, чийто 8-годишен мандат завършва на 31 октомври. Освен Лагард за ръководител на Европейската комисия беше препоръчан военният министър на Германия Урсула фон дер Лайен.

В публично послание в Twitter някогашният френски финансов министър уточни, че " за нея е чест да бъде номинирана ". В него тя добави, че краткотрайно ще се откаже от уговорките си към МВФ, до момента в който европейските законодатели гласоподават назначението ѝ, написа Bloomberg.

I am honored to have been nominated for the @ECB Presidency. In light of this, and in consultation with the Ethics Committee of the IMF Executive Board, I have decided to temporarily relinquish my responsibilities as IMF Managing Director during the nomination period.
— Christine Lagarde (@Lagarde) 2 юли 2019 година
" Тя беше определена, тъй като пое безспорната управителна роля в МВФ и считам, че всеки, който може да се оправи с това, може да оглави и ЕЦБ ", разяснява немският канцлер Ангела Меркел.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Лагард има качествата и компетентността, с цел да управлява централната банка, а също по този начин има доверието на пазарите.

С преместването си от Вашингтон до Франкфурт Лагард ще би трябвало да дава отговор за паричната политика на 19-те членки на единния валутен съюз. Марио Драги към този момент даде сигнал, че стопанската система на Еврозоната ще има потребност от по-сериозна помощ макар ниските лихви и програмата за изкупуване на държавни облигации.

Инфлацията в Еврозоната към момента е леко под задачата от 2% макар няколкото години на ниски лихви и изкупуването на ДЦК за 2,6 трилиона евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР