Кристалина Георгиева отппари сериозно прдупреждение за икономическата ситуация в близките

...
Кристалина Георгиева отппари сериозно прдупреждение за икономическата ситуация в близките
Коментари Харесай

Предупреждение! Кристалина посочи какво ни чака

Кристалина Георгиева отппари съществено прдупреждение за икономическата обстановка в околните години.

До 2024 година инфлацията ще се задържи много над целевите равнища, макар че от края на предходната година като цяло тя спада. Това предвижда за района на Централна, Източна и Югоизточна Европа ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.
-->
Думите й бяха отправени по време на встъпителна тирада на конференция, проведена от Хърватската национална банка и МВФ, на тематика " Политиката в бурни води: Насърчаване на устойчивостта в Централна, Източна и Югоизточна Европа ", в Дубровник, Хърватия, оповестиха за Българска телеграфна агенция от българското посланичество на Фонда.

Поредица от наслагващи се разтърсвания – пандемията от КОВИД-19, рецесията с разноските за живот, ускоряването на изменението на климата и изключително войната на Русия в Украйна – засегнаха мощно района на Централна, Източна и Югоизточна Европа, показва Георгиева.

За Украйна войната е безусловно опустошителна, както за живота на хората, по този начин и за стопанската система. В останалата част от района войната провокира невиждана рецесия на доставките на природен газ и инфлация при цените на питателните артикули, която засегна най-много най-уязвимите, акцентира ръководителят на МВФ.

Войната също по този начин форсира геоикономическата фрагментация. Европейските и международните вериги за доставки трябваше да се приспособят към новите действителности.

Всичко това значи трайно висока инфлация и слаб напредък за района, сигнализира Георгиева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР