Криптовалутите са високорискови, нерегулирани продукти и са неподходящи инвестиционни, спестовни

...
Криптовалутите са високорискови, нерегулирани продукти и са неподходящи инвестиционни, спестовни
Коментари Харесай

Финансовите власти на ЕС се обявиха срещу криптовалутите

Криптовалутите са високорискови, нерегулирани артикули и са несъответствуващи капиталови, спестовни или пенсионни артикули.

Това гласи общоевропейско предизвестие към потребителите, публикувано от европейските надзорни органи, отговарящи за скъпите бумаги, за банките и за застраховането и пенсионния бранш - надлежно ESMA, EBA и EIOPA. В сряда Българската национална банка (БНБ) заяви, че се причислява към предизвестието, а по-рано това направи и Комисията за финансов контрол (КФН).

Европейските надзори са обезпокоени, че от ден на ден консуматори се снабдяват с криптовалути, без да са наясно с рисковете. Подобни валути, като да вземем за пример биткойнът, са обект на рискови ценови съмнения, демонстрират ясни сигнали за ценови балон и има доста висок риск за потребителите да изгубят големи суми и даже всичките си пари, вложени в такива валути.

Самите криптовалути и тържищата, на които те се търгуват, не са контролирани от правото на Европейски Съюз, което значи, че потребителите не могат да се употребяват с никаква отбрана, която другояче съществува за контролираните финансови услуги. Например, в случай че дадена борса за криптовалута бъде закрита или парите на клиента бъдат откраднати от криптосметката му посредством хакерска атака, няма никакво съществуващо еврозаконодателство, което може да му възвърне загубите.

Някои тържища на криптовалути са имали съществени проблеми при действието си в предишното, написа още в предизвестието на надзорните органи. По време на тези спирания доста клиенти не са могли да продават или купуват криптовалута, заради което са претърпели съществени загуби поради ценовите флуктуации през тези интервали.

Първата криптовалута в света е биткойнът, който бе пуснат за търговия през 2009 година Оттогава насам са се появили доста сходни криптовалути, ползващи технология, известна като блокчейн.

След като през 2017 година битойнът нарастна от 1000 $ на над 15 хиляди и даже на моменти доближи и 18 хиляди $, от началото на годината виртуалната валута загуби половината от цената си, преди да стартира нормализираните си при започване на тази седмица.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР