Криминалисти от МВР три пъти са изследвали косите на Васил

...
Криминалисти от МВР три пъти са изследвали косите на Васил
Коментари Харесай

ДНК анализ от косата на Левски би могъл да докаже къде е погребан Апостола

Криминалисти от Министерство на вътрешните работи три пъти са изследвали косите на Васил Левски. Реликвите са съхранявани първо от майката на Апостола, по-късно от сестра му Яна и най-после са предадени на Министерството на просвещението. Какво е открито при ДНК-анализа?

Шестима специалисти от института по криминалистика към Министерство на вътрешните работи вършат първата експертиза на косите на Левски през 1973 година.

„ По време на този разбор е направено и едно доста значимо изобретение – че в действителност кръвната група на Апостола е била нулева”, сподели Диана Костова от НВИМ – София.

Реликвата, съхранявана от майката на Левски, криминалистите одобряват за базова проба и я съпоставят с второ изобретение – кичури, скрити в медальона, който носел Апостола.

„ Косите в медальона имат едни прорязани ъгълчета – от молци... И от това можеше да се направи умозаключение, че те са били съхранявани в някаква стая – преди да се сложат в медальона, където е имало вълнени облекла. И молците дружно с облеклата са нападнали космите.

Ние не знаехме дали е по този начин и направихме действителен опит – с молци с други косми. И същите прояждания се получиха като при тях”, изясни проф. доктор Костадин Бобев, някогашен шеф на НИК – Министерство на вътрешните работи.

През 1981 година институтът изследва коси на Левски от два разнообразни музея, а през 2007 година прави ДНК експертиза и съпоставя реликвите от музея с косите на неговите наследници.

--> За донор е определена една от неговите племенници, тъй като биолозите и експертите по генно инженерство са създали умозаключение, че тя е един от най-подходящите донори за проучване.

Дъщерите на Божана описват с боязън за момента, в който тя дава за проучване кичур от косата си.

„ Когато оповестиха резултата от разбора, ние изпитахме невероятна горделивост, че носим част от гените на най-великия наследник на България” показа Стефана.

Кодът е значим и поради друго – точно той някой ден би могъл да потвърди, че откривателите са разкрили къде е заровен Апостола.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР