Крепост Русия - доктрината, която трябваше да подготви Руската федерация

...
Крепост Русия - доктрината, която трябваше да подготви Руската федерация
Коментари Харесай

Крепост Русия се срива под ударите на западните санкционни ракети

" Крепост Русия " - доктрината, която трябваше да приготви Руската федерация за тежки западни наказания в условия на възможна война, доктрината поради която Москва спазваше зверска фискална дисциплинираност и трупаше стотици милиарди запас, се срина пред очите ни за 3 дни. Толкова бяха нужни на съдружниците, с цел да обезвредят по-голямата част от грижовно складираните антисанкционни режими на властта в Кремъл.

Редица анализатори допускаха, че Москва е подготвена за глобите, това твърди през днешния ден и пропагандната машина на Путин. Реакцията на Централната съветска банка обаче наподобява безредна и безполезна, а кървенето се усилва с всеки минал ден. Все по-малко стават икономическите бинтове, които ЦБР има разполагаем.

Резултатите от санциите са към този момент необятно известни на всички - рублата се срина до рекордно дъно и при някои търговци мина курса от 160 рубли за $. Паниката на локалното население истеризира и те запушиха входовете на банките и банкоматите в опит да изтеглят парите си. Това докара до систематичен недостиг на ликвидност, който не може да бъде напълнен, поради глобите по посока на ЦБР, която към този момент не може да интервенира. Големите съветски банки означават фрапиращи спадове на цената си, а московската борса е затворена към този момент трети ден, в опит да ограничи приключването. Западните компании една по една напущат индустриалните си бази, търговците отхвърлят да внасят артикули. Приходите от нефт и газ се равняват на към 700 млн. $ дневно и едвам попълнят потребностите на страната. Валутните запаси в размер на 640 милиарда $ са блокирани, остават единствено тези деноминирани в юани, само че към този момент има известие, че китайските банки също влизат в играта. Резервът от злато в размер на към 130 милиарда $ доста мъчно може да бъде пласиран, тъй като пазарът на този метал е в Ню Йорк, Женева и Лондон и даже да желае не може да стигне до такава степен физически. Пекин може да го изкупи, само че даже да премахнем логистичния проблем, остава въпросът на каква цена? Инфлацията катери върхове всеки ден, контракцията на Брутният вътрешен продукт надолу ще бъде скоро забележима. Руснаците обедняват с темпове непознати им от 90-те години.
Как се бори Москва?
Днес стана ясно, че съветското държавно управление основава антисанкционен щаб. Той ще се оглави от премиера Михаил Мишустин, ще му оказва помощ и кметът на Мосва Сергей Собянин. Преди това обаче, финансовите управляващи в страната към този момент оповестиха редица ограничения, които би трябвало да спрат кървенето.

Започна се с повишение на главната рента от9,5% на 20%. Идеята зад този ход е да поддържа активите деноминирани в рубли, да поддържа валутата и да ограничи паническото изтегляне на депозити. Мярката работи към този момент трети ден, само че не носи резултат, а руснаците все по този начин пробват да намерят метод да сменят рублите си за долари или евро.

Логичното разследване от повдигането на лихвения % е повдигане и на лихви по депозити и заеми. Както нормално става обаче, ударът е главно по заемите и в опит да избави ситуацията, Путин и доближените му измислиха рестрикция, забраняваща на банките да подвигат % след въвеждането на нарастването. Това обаче е още една изкуствена спирачка пред пазарните опити на банките да излязат от ситуацията.

Централната банка съвсем незабавно прибегна и до финансов надзор ограничи продажби на борсата на съветски скъпи бумаги, задължи експортьорите да обръщат прихода в рубли и на процедура забрани преводите на валута отвън страната.

Заради невъзможността да интервенира на пазара и да обезпечава повече ликвидност (преди глобите по SWIFT и ЦБР, банката въпреки всичко съумя да разпредели към 1 трилион рубли) бе издадена заповед, която разрешава на кредитните инстуции краткотрайно да преустановят провизирането на неприятните заеми и да употребяват финансовите си буфери. Последното разреши освобождението на към 733 милиарда рубли към сегашен ден.

Правят се опити за активизирането на изкупуване на злато от Централната банка, очевидно в опит да се употребява към запаса. Преди това, банката бе прекратила пазаруването още през 2020 година след няколко години експанзивно запасяване.

Неособено законната възбрана за възбрана осъществяването на поръчки от непознати вложители цели да задържи към този момент импортираните капитали в Русия и да не разреши тяхната продажба.

Класически съветски метод е заповедта на Мишустин, с която се развързват ръцете на Руската федерация да изкупува активи на търгуваните на борсата компании. Това ще помогне на фирмите, само че значи единствено едно - влизането на страната в още по-голям дял от стопанската система. Ако Русия премине към така наречен военна стопанска система, евентуално ще е по-лесно за страната да преразпределя средства.

От през днешния ден руснаците не могат да изнасят и кеш повече от 10 000 $ в брой от страната. Идеята е ясна - опит за прекъсване на тактиката " цялостен куфар " по летищата на Русия.
Перспективите
Руската стопанска система преди войната имаше впечатляващи макропоказатели като държавен дълг, запас и остатъци по настоящата сметка. Нещата обаче се обръщат внезапно, а прогнози за спада на Брутният вътрешен продукт не могат да бъдат направени. Истината е, че Русия изгуби близо 40% от него през последните 8 години, а демографските индикатори на страната не допускат бързо възобновяване. Путин отхвърли да развърже стопанския живот на страната от суровинния експорт и да премине към софтуерно развиване и в този момент разчита точно на нефт и газ.

В дълготраен проект обаче наподобява, че борбата е изгубена, поради Европа, която стартира да " отваря очите си ". Зависимостта от съветския импорт ще пада през идващите години, въпреки сега да е сериозна. Здравата хватка на Москва към енергийната сигурност на Европа печели дивиденти сега, само че в бъдеще ще отслабва и ще залинява.

И, като казахме, Европа е добре да се знае, че тя ще заплати цената на драконовските си наказания. Инфлационните процеси ще се задълбочат, а идващите 3 до 4 години ще са белязани от високите цени на силата. ЕЦБ евентуално няма да спре, както планираше, изкупуването на активи и евентуално няма да увеличи лихвения си %. Европа може да употребява Фонда за възобновяване като позволи суми от него да се употребяват за ударите, които глобите нанасят на самите членки, както и да пристъпи към основаването на нов подобен.

При всички състояние икономическата война ще има цена, само че за Европа тя наподобява, че може да бъде следена, поня ненапълно. Съединени американски щати и Китай ще излязат малко по-сухи.

Стагфлацията в Европейски Съюз наподобява все по-вероятна.

Русия обаче е напът да потъне. Ако Москва се срине може би ще би трябвало да се мисли за нов проект " Маршал " за Русия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР