Кремъл е реагирал хладнокръвно на метежа на бунтовническия главатар Евгений

...
Кремъл е реагирал хладнокръвно на метежа на бунтовническия главатар Евгений
Коментари Харесай

Как Путин преговаряше непряко с Пригожин според източници на Медуза

Кремъл е реагирал невъзмутимо на метежа на бунтовническия предводител Евгений Пригожин. Имало е подготвеност Росгвардия да спре войските му преди Москва, само че е предпочетен кротичък излаз - без клане сред руснаци, написа през днешния ден съветското опозиционно издание " Медуза ", базирайки се на анонимни източници, близки до Кремъл.

Бъдещето на Пригожин, който избегна углавни обвинявания и отиде в Беларус, следва да се договаря в елементи, а бъдещето на частната му войска " Вагнер " е неразбираемо. Във всеки случай обаче тя няма да има досегашното си въздействие и финансиране.

Намесата на беларуския президент Александър Лукашенко се е наложила, тъй като Путин не е желал персонално да договаря с паравоенен предводител. Разговорите с Пригожин водили Лукашенко, началникът на кабинета на Путин Антон Вайно, секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев и посланикът на Русия в Беларус Борис Гризлов.

Преговорите започнали още в петък, 23 юни, когато Пригожин обяви  " похода за правдивост " на войските му към Москва, чиито съществени цели бяха свалянето на министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб военачалник Валерий Герасимов. Първоначалната цел на Кремъл била бунтовници да бъдат усмирени с положително, само че когато Пригожин отказал да върне войските си обратно, Путин разпоредил представители на управляващите да осъдят протеста и персонално направи изявление, окачествявайки го като изменничество.

В диалозите си с хората на Кремъл Пригожин се държал превъзбудено, не дефинирал ясни претенции отвън това да бъдат отстранени Шойгу и Герасимов, властта да не пречи на " Вагнер " и да усили финансирането за частната войска. Той настоявал да води договарянията на възможно най-високо равнище - персонално с Путин. Президентът обаче отказал и се наложило да бъде включен Лукашенко като основно лице на цитирания преговарящ екип.

Междувременно съветската войска и Росгвардия изградили първата отбранителна линия против " вагнеровците " на река Ока, на към 200 километра от Москва. По думите на кремълските източници, представени от " Медуза ", в този миг Пригожин схванал, че е " прекрачил границата " и че " вероятностите за напредването на колоната му са мъгляви ". 

Виждайки изменящото се въодушевление на Пригожин, в Кремъл решили да не вземат участие в " кървясъл конфликт ", споделили събеседниците на " Медуза ". По думите им с финалните договаряния се занимавала огромна група кремълски служители, в която са влизали Вайно, Патрушев и Гризлов. " Фронтмен " станал Лукашенко.

" На Пригожин му е трябвал заслужен поддръжник, с цел да излезе от играта (запазвайки лице). Като подобен се включи Лукашенко. Той обича пиара и схваща изгодата - по тази причина се съгласи ", твърди събеседникът на " Медуза ".

Според него " изгодата " за Лукашенко е явна: обществено точно той стана човекът, който " избави Русия като най-много от гражданска война, а като минимум - от голямо  клане ".

Източници на " Медуза ", близки до Кремъл и държавното управление на Руската федерация, са съгласни, че Пригожин е изгубил в радикалната си демонстрация:

„ Той беше изпъден от Русия. Президентът не прости такива неща ". Според тях страните занапред ще " разискват " детайлите на съглашението за новата позиция на Пригожин, само че " той няма да има същото въздействие и запаси ".

В същото време източник, непосредствен до Кремъл, не изключи, че вследствие на протеста може да има кадрови промени в управлението на Министерството на защитата. 

„ Но не по искане на Пригожин, а поради самоелиминирането на Министерството на защитата “.

В самото начало на протеста военачалник Сергей Суровикин (който командваше групата съветски войски в Украйна от началото на октомври 2022 година до началото на януари 2023 г.) направи видеообръщение, в което прикани " вагнеровците " да спрат и да „ разрешат проблемите по кротичък метод “. Същото видео и на същото място е записано от генерал-лейтенант от армията Владимир Алексеев, който е нарекъл действията на Пригожин „ удар с нож в гърба на президента “ и „ опит за прелом “.

Няколко часа по-късно в щаба на Южния боен окръг в Ростов на Дон Пригожин се среща с Алексеев и съветския заместник-министър на защитата Юнус-Бек Евкуров. Шефът на " Вагнер " им споделил, че ще отиде в Москва и желае да " получи началника на Генералния щаб (Валерий Герасимов) и (министъра на защитата Сергей) Шойгу ". Алексеев дал отговор с усмивка: " Вземайте ги ". Пригожин също споделил на армейските договарящи, че са " престарели клоуни ".

В същото време нито Шойгу, нито Герасимов към момента не са споделили и дума за метежа на Пригожин. Не е известно и къде са били през цялото това време. Шойгу се появи в Украйна в сутринта на 26 юни.

Източник на " Медуза ", непосредствен до държавното управление, обаче се съмнява, че кадрови решения в руското министерство на защитата могат да бъдат взети в близко бъдеще:

„ Путин съвсем в никакъв случай не отстъпва пред събитията и не се огъва под напън “.

Събеседници, близки до Кремъл, в това време признават, че протестът е отслабил позициите на Путин:

„ Той не можа да се принизи до Пригожин, само че през вчерашния ден (след телевизионното обръщение) не го видяха на никое място. Той е „ цар “, „ първи “, само че путьо, когато би трябвало - намеси се, а не заставяй фасада да ти бъде Лукашенко и силоважите да си приказват ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР