Кремъл днес не отрече, че руснак, осъден в Германия за

...
Кремъл днес не отрече, че руснак, осъден в Германия за
Коментари Харесай

Кремъл не отрече, че убиецът на чеченски командир в Берлин е бил руски агент

Кремъл през днешния ден не отхвърли, че руснак, наказан в Германия за убийството на чеченски сепартист, е бил съветски сътрудник, а името му изплува по отношение на възможна замяна на пандизчии и освобождение на американския публицист Еван Гершкович, съобщи Франс прес.

В изявлението, което даде за американския публицист Тъкър Карлсън, съветският президент Владимир Путин загатна, че Москва може да замени журналиста Гершкович, арестуван в Русия за шпионаж, за " човек, който е умъртвил престъпник в европейска столица по патриотични аргументи ".

Вероятно намекът засяга Вадим Красиков, наказан на пожизнен затвор за убийството през 2019 година в берлински парк на някогашен чеченски сепартист - атентат, който съгласно немските съдилища е бил поръчан от Москва.

Русия постоянно е отричала да е забъркана в тази ситуация е и е осъждала присъдата като политическа. Москва също по този начин упрекна чеченеца, погубен в Берлин и прочут с имената Зелимхан Хангошвили и Торнике Кавтарашвили, в закононарушения по време на Втората чеченска война, която бележи първите години от ръководството на Владимир Путин.

Запитан от публицисти дали лицето, упоменато от Путин, в действителност е Вадим Красиков и дали е обвързвано с съветските специфични служби, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи: " Ще оставя този въпрос без отговор. Президентът се изрази доста ясно и сподели какво има поради след въпроса на Тъкър Карлсън по отношение на Гершкович ", добави Песков.

От своя страна Владимир Путин загатна в изявлението си през вчерашния ден случая с " патриота, ликвидирал в Европа човек, който е " рязал главите " на съветски бойци, пленени в Кавказ ". Той не сподели дали този палач е работил по съветска заповед.

" Дали е работил по лична самодейност, или не, е различен въпрос ", сподели Путин.

През декември 2022 година представителят на Белия дом Джон Кърби беше декларирал, че Русия е желала да освободи Вадим Красиков като част от договарянията с Вашингтон за освобождение на американската баскетболистка Бритни Грайнър.

" Той е палач " и предлагането не е било счетено за " съществено ", уточни тогава Кърби.

Бритни Грайнър, американската баскетболна звезда, която прекара няколко месеца в пандиза в Русия, най-сетне беше разменена през декември 2022 година за съветския търговец на оръжие Виктор Бут, който излежа 10 години от присъдата си в Съединени американски щати.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР