Кредиторите по втория облигационен заем, който беше предоставен на Холдинг

...
Кредиторите по втория облигационен заем, който беше предоставен на Холдинг
Коментари Харесай

Запорираха 40 млн. лв. от сметките на БДЖ

Кредиторите по втория облигационен заем, който беше възложен на " Холдинг БДЖ ", са запорирали сметките на " БДЖ Пътнически транспорти ", заяви Българска национална телевизия, базирайки се на лични източници.

Причината за запора е, че дъщерна компания към БДЖ е взаимен дебитор с холдинга.

Заместник-министърът на превоза Велик Занчев заяви пред публичната телевизия, че е изработен запор на дъщерното сдружение на " Холдинг БДЖ " - " БДЖ Пътнически преводи " за 40 милиона лв..

По думите на Занчев запорът е непълен и е натрапен предходната седмица.

Заместник транспортния министър изясни, че 103 милиона е целият дълг, който се дължи по втора облигационна емисия към кредиторите. " Тази втора облигационна емисия е издадена 2007 година - 120 милиона евро. Ние сме изплатили част от нея и все още " Холдинг БДЖ " дължи 103 милиона главници и лихви и защото оперативно сдружението, което работи добре и което е субсидирано от страна на страната и където влиза дотацията, е " БДЖ-Пътнически транспорти ", те са запорирали сметките на " БДЖ-Пътнически транспорти ", тъй че да могат да ни притиснат и да могат да получат тези пари ", изясни Занчев.

Към момента отрасловото министерство търси решение, тъй че да не се стигне до прекъсване на оперативната активност на сдруженията в " Холдинг БДЖ ".

По думите на Занчев се разискват най-различни разновидности. Когато министерството се спре върху съответен проект, той ще бъде оповестен и задействан, тъй че да няма проблем и да не стопира оперативната активност на сдружението, добави Занчев.

Преговорите с кредиторите са интензивни, само че с дейностите си те са втвърдили позицията си и по тази причина в този момент е налице този проблем, както изясни зам.-министърът. Той изрази вяра, че в околните дни - към понеделник, 4 юни, би трябвало да има разновидности за деяние.

" Ние сме уведомили кредиторите за положението, за опциите и авансово начертаните механизми какъв може да бъде вътрешния запас на министерството на превоза, само че за жалост при всички тези механизми ние няма по какъв начин толкоз бързо да погасим този дълг, за това се преглеждат и разновидности с министерство на финансите ", изясни още той.

Темата разяснява и ръководителят на Съюза на железничарите в България към КНСБ Петър Кунев. По думите му кредиторите сега безусловно извиват ръцете на сдружението. Той не може да разбере за какво дейностите са толкоз крайни.

Според него от сдружението са съумели най-малко да изплатят заплатите на чиновници няколко дни по-рано, тъй че да не се стига до закъснение на трудовите хонорари.
Той добави още, че напрежение в БДЖ има. Самият той получили голям брой запитвания дали отсега нататък ще има проблеми със заплатите на чиновниците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР