Кредитори се опитват да извиват ръцете на Холдинг БДЖ, като

...
Кредитори се опитват да извиват ръцете на Холдинг БДЖ, като
Коментари Харесай

ОБЗОР: Кредитори пробват да извиват ръцете на БДЖ

Кредитори се пробват да извиват ръцете на " Холдинг БДЖ ", като афишират за обмен офиса му в центъра на София. Това разясниха за " Стандарт " от управлението жп превозвача.

По искане на кредиторите от Втория облигационен заем, частният правосъден реализатор Орлин Мендов разгласи за обществена обмен централата на холдинга, намираща се на ул. " Иван Вазов 3 ", тъкмо против къщата музей на патриарха на българската литература.

Офисът на " Холдинг БДЖ " е 1854 кв. м и заема 1/2 идеална част от административната постройка, която преди стотина години е била банка, преди 84 години - министерски съвет на Царство България, а през днешния ден е монумент на културата.
Срокът на обществената обмен се организира в постройката на Софийския областен съд и ще завърши до края на работния ден на 2 юли. Първоначалната тръжна цена е 7 315 200 лв., като участниците в търга би трябвало авансово да внесат 10% от нея - т.е. 731 520 лв..

Към момента " Холдинг БДЖ " дължи на кредиторите по Втория облигационен заем 103 млн. лева, оповестиха за " Стандарт " от централата му. През февруари БДЖ заплати на кредиторите 31 млн. лева

Дългът на БДЖ по Втория облигационен заем датира от края на ръководството на кабинета " Станишев ", когато банков профсъюз отпусна 120 млн. евро за ремонт на товарни вагони и за револвиране на остарели заеми. Членове на синдиката са немската банка FMS Wertmanagement (която наследи в синдиката германо-ирландската банка DEPFA), австрийската KA Finanz, белгийската Dexia и BNP Paribas. Част от синдиката беше и оповестената в неплатежоспособност КТБ, чиито вземания бяха 5,3 млн. лева

След интензивни срещи с кредиторите по Втория облигационен заем, извършени през септември и октомври 2017 година, беше реализирана договореност за сключване на съглашение за разсрочване на отговорностите незабавно след гласуването на държавния бюджет за 2018 година Единствената преграда пред подписването на съглашението остана въпросът ще поддържа ли финансово страната " Холдинг БДЖ " за издължаването на остатъка от заема. Тъй като обаче сходна сума не беше включена в бюджета за 2018 година, то в този момент кредиторите извиват ръцете на " Холдинг БДЖ ", с цел да си получат по-скоро парите. Финансовото министерство обаче към този момент разгласи, че ще поддържа компанията, тъй че действителна продажба на красивата централа на БДЖ на ул. " Иван Вазов " 3 в София няма да има.
Всички останали задължения на " Холдинг БДЖ " към този момент са изплатени, обясниха от централата му.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР