Кредитната институция ще е длъжна да предоставя на потребителя своевременно

...
Кредитната институция ще е длъжна да предоставя на потребителя своевременно
Коментари Харесай

Важно! Нови правила при кредитирането

Кредитната институция ще е длъжна да дава на потребителя навреме и преди всяка смяна на изискванията на контракта за заем – явен и обстоен лист на всички такива промени, на график за тяхното въвеждане и нужните детайлности, в това число наименованието и адреса на националния орган, пред който потребителят може да подаде тъжба.

Това плануват промени в Закона за потребителския заем (ЗПК) и Закона за заемите за недвижими парцели на консуматори (ЗКНИП), които се оферират посредством нов Закон за лицата, обслужващи заеми, и купувачите на заеми, качен за публично обслужване.

В настоящото национално законодателство не е очакван юридически режим за реализиране на активността по обслужване на заеми, което основава предпоставки отговорностите на всеки жител да бъдат събирани на практика от всеки икономически индивид у нас, без опция за институционален надзор от страна на страната.

Тази липса на законова наредба поражда съществени опасности от накърняване на съществени права и законни ползи на потребителите посредством разнообразни начини, в това число " търсене “ на вземания с изтекла отминалост и произлизащи от неравноправни клаузи или приложени нелоялни търговски практики, се показва в претекстовете към законопроекта, написа pariteni.bg.

С препоръчаните законодателни изменения се задължават кредиторите да ползват ограничения за преструктуриране в рационални граници, преди да открият процедура по осъществяване на обезпечението.

При избора на съответни ограничения, кредиторите би трябвало да вземат поради самостоятелните условия на потребителя, неговите ползи и права и опцията му да погаси заема, в това число когато договорът за заем е гарантиран с жилищен неподвижен парцел, който е главното жилище на потребителя.

Мерките за преструктуриране могат да съдържат избрани отстъпки за потребителя, като да вземем за пример цялостно или отчасти рефинансиране на контракт за заем или смяна на съществуващите в него условия, в това число, наред с другото, удължение на периода му, смяна на типа на контракта за заем, отлагане на заплащането на цялата погасителна вноска или на част от нея за избран интервал, смяна на лихвения %, предложение за гратисен интервал, частични заплащания, конвертиране на валутата, отчасти опрощаване и консолидиране на дълга.

Предложените в законопроекта ограничения са ориентирани към превъзмогване на проблемите с високите нива на необслужвани заеми, посредством развиване на постоянен второстепенен пазар, допускащ асимилиране на остатъка от необслужвани заеми от кредитните институции, основаване на по-добри условия за трансграничното прекачване на необслужвани вземания по заеми, както и обезпечаване на високи равнища на отбрана на ползите на кредитополучателите.

Законопроектът планува лицензионен режим за осъществяването на активността по обслужване на вземания по необслужвани банкови заеми. С последния са въведени в националното законодателство минималните общоевропейски стандарти и условия към активността, гарантиращи ефикасното ръководство от страна на купувачите, които нямат експертиза и опит в обслужването на заеми или не са осведомени с националните специфики на съответния локален пазар.

По този метод необятен кръг интернационалните компании за ръководство на активи, капиталови фондове и други, ще могат да навлязат на българския пазар на необслужвани заеми и да допринесат доста за понижаване на рисковете от струпване на огромен брой необслужвани заеми в балансите на банките, при съществуването на открити защитни механизми за гарантиране отбрана правата на кредитополучателите.

В законопроекта е въведена правна опция за физически и юридически лица, настоящи в границите на своята комерсиална активност, да получават такива вземания. С препоръчаните с преходните и заключителни разпореждания на законопроекта промени, активността по придобиване на вземания по необслужвани заеми от кредитни институции е изключена от регистрационния режим по член 3а от Закона за кредитните институции (ЗКИ).

С оглед обезпечаване на оптималната отбрана за правата и ползите на кредитополучателите е планувано обвързване за купувачите да разпореждат дейностите по обслужване на добитите вземания на профилирани лица, обслужващи заеми, които разполагат с нужните познания и умения за качественото, дейно и добросъвестно осъществяване на активността.

С въвеждането на това обвързване се преодолява съществуващата в настоящото законодателство липса на ясни и надеждни механизми за следене на дейностите по последващото обслужване на заемите след придобиването им от купувачите.

Предвидено е и обвързване за известяван на способния народен орган както за самоличността и адреса на лицето, на което е предоставено обслужването, по този начин и за всички следващи промени в тези условия в законоустановен период след датата на придобиване на вземанията.

По този метод способените органи ще могат да упражняват дейно своите надзорните пълномощия за съблюдаване на откритите правила във връзка както с придобиването, по този начин и с обслужването на вземанията по необслужвани заеми.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР