Крайнодесният вътрешен министър на Италия Матео Салвини е заплашил да

...
Крайнодесният вътрешен министър на Италия Матео Салвини е заплашил да
Коментари Харесай

Салвини поиска да спре охраната на критичния към него журналист Роберто Савиано

Крайнодесният вътрешен министър на Италия Матео Салвини е заплашил да отстрани полицейската защита на един от най-изявените публицисти в страната – Роберто Савиано.

Савиано е под непрекъсната отбрана от 2006 година, когато излезе документалният му разказ " Гомор: Лице в лице с Камората ", който накара мафиотите да го заплашат със гибел. Той също така е и един от най-острите критици на Салвини.

В изявление за телевизия " Рай Три " през днешния ден Салвини сподели, че е време разноските за защитата на журналиста да бъдат преразгледани, с цел да се реши " защо дават парите си италианците ", че Савиано прекарва доста време в чужбина и че би трябвало да се дефинира до каква степен сериозна е опасността против него. Близо 200 кореспонденти в Италия са принудени да живеят по същия метод поради властта на мафията.

" Аз съм единствено инструмент, който Салвини желае да употребява, с цел да унищожи върховенството на закона ", отвърна Савиано. " Не ме е боязън от него. Сблъсквал съм се с омразата на мафията и на Ндрагетата. Сблъсквал съм се с омразата на южноамериканските картели. Не се багра от един простак, който допреди няколко години го беше боязън да отиде до Южна Италия. Трябва да приказваме, само че не с него – той е смешник, а да се приказва с клоуни е загуба на време ".

В началото на кариерата си Савиано събра голяма известност със смелите си следствия и заканите за живота му. Но честите му рецензии към обществото и корумпираните политици нервират доста хора и Салвини очевидно застава на страната на италианците, които намират журналиста за прекомерно настъпателен, написа в. " Гардиън ".

Едва преди два дни той написа просторен текст за вестника, в който подлагаше на критика като безсмислени концепциите на Салвини за справяне с мигрантската рецесия. Крайнодесният министър се издигна с партията си " Лига ", с помощта на острата си позиция против имигрантите и ромите. Савиано обаче уточни, че ограничения, сходни на обсъжданите в този момент, са опитвани неведнъж и без резултат и че от затварянето на пристанища, както се случи с кораба " Акуариус ", няма смисъл.

" Докато има хора, които желаят да дойдат от Африка в Европа, постоянно ще има и други, които да ги докарат тук против пари ", написа журналистът. " Политиците би трябвало да схванат този елементарен пазарен закон: има ли търсене, ще има и предложение, без значение дали то е законно, или не. "

Той предложи като три стъпки за справяне с рецесията: първо, Италия да даде юридически статут на всички мигранти в страната, с цел да могат те неотложно да станат данъкоплатци. Второ, миграцията да се контролира посредством визи и да се спрат заплащанията към либийските мафиоти, които охраняват лагерите в северноафриканската страна. Трето, да се реализира съглашение разрешенията за престояване в Италия да станат годни за пътешестване и работа в целия Европейски Съюз.

" Тъжната истина е, че това държавно управление има доста поддръжници и е одобрявано, тъй като демонстрира цели: групи, върху които хората могат да си излеят яда; врагове, които да замерят с камъни. Така е, без значение дали на италианците им харесва. Но на множеството страдащи и гневни италианци няма да им стане по-леко, в случай че се активизират против мигрантите. Тъкмо в противен случай – в страни, където всеки има подсигурява права, в това число малцинствата, цялата общественост живее добре. Интеграцията лишава десетилетия, само че доста малко време е нужно, с цел да се срути всичко като песъчлив палат, погубен от национализма, който трансформира всеки във зложелател на другия ", предизвести той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР