Крайно недоволни са останали от срещата си с премиера Петков

...
Крайно недоволни са останали от срещата си с премиера Петков
Коментари Харесай

След скандална среща с Петков работодатели и синдикати са категорични: Национален протест на 18 май!

Крайно недоволни са останали от срещата си с премиера Петков представителите на работодателските организации и синдикалните шефове. Вицепремиерът Асен Василеев им е държал изключително недодялан звук. Отношениятаа сред бизнес и държавно управление са в точката на заледяване, научи Епицентър.бг. Бизнесът е предизвестил властта, че на 18 май провежда народен митинг с блокиране на главните пътища в страната.

Бизнесът ще получава обезщетения за скъпия ток и през май, само че още не се знае размерът. За газа се надяваме, че през идващите няколко дни ще дадем ясна вероятност за ценовите равнища и се надяваме те да не бъдат неприятна изненада ".

С тези думи министър председателят Кирил Петков стартира изказването си след траялата повече от два часа трагична среща с работодателските и синдикалните организации на тематика енергийни доставки.

В същото време Добри Митрев, ръководителят на Българската стопанска камара, разгласи, че по време на срещата не е получил отговор на няколко въпроса: В какъв размер ще бъде компенсацията за бизнеса за спрения природен газ и до по кое време ще продължи тази мярка - дали ще бъде единствено до май.

" Ние сме в протестна подготвеност. Вече имаме декларирана дата за митинг - 18-и май, ако изискванията, които държавното управление предложи, са неприемливи за българската стопанска система и промишленост, за учебните заведения, за детските градини, за обществените домове, за лечебните заведения, за църквите и манастирите. Няма да имаме различен избор с изключение на да протестираме " - акцентира Митрев.

Той изясни и какво е предложил по време на срещата на премиера и на двамата вицепремиери - министърът на стопанската система Корнелия Нинова и на министъра на финансите Асен Василев:

1. във връзка с електрическата сила обезщетенията да продължат до тогава, докато е необходимо;

2. долният предел на подкрепяне да бъде цената на енергийния микс, избран от КЕВР, и да няма горен таван;

3. средствата, които ще се заплащат за природен газ оттук нататък, да бъдат не повече от това, което би се получило по формулата с " Газпром Експорт ".

Митрев три пъти съобщи, че във връзка с цената на електрическата сила от Българската стопанска камара ще упорстват обезщетенията да продължат, колкото е належащо, а не всеки месец да се водят диалози.

От своя страна президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов разяснява, че казусът е сериозен и терзанията са основателни.

" Надяваме се, че през идната седмица ще получим решение. Използвах тази среща, с цел да обърна внимание, че би трябвало да интензифицираме работата си. Защото ние сме затиснати от проблеми и от дълги диалози, а на срещата не се видя доста оптимизъм в предстоящите развития. Това постанова да търсим решение на въпросите, до момента в който са още дребни, с цел да не ни подгонят те, когато станат огромни " - разяснява Манолов и напомни възрожденската ария " Дорде е мъничка змията - да й смачкаме главата ". Той акцентира, че е приканил за бързото започване на работата на Съвета по Зелената договорка, който е основан с Постановление на Министерския съвет, само че за жалост до в този момент нито е образуван, нито работи.

Министърът на стопанската система Корнелия Нинова изрази своята угриженост, че от казуса със прекъсването на доставките на газ са наранени близо 30 000 компании, над 250 000 работни места.

Тя уточни, че диалозите ще продължат и през идната седмица, в това число и в границите на дебатите за актуализацията на бюджета, като е бил насочен апел и да се възвърне работата на Тристранния съвет за съдействие, както и на Икономическия съвет в Министерството на стопанската система. Икономическият министър добави и че по време на срещата е било ясно декларирано, че за страната ни е поискано позволение за изключение - т.е. ембаргото за импорт на нефт от Русия да не се отнася за България.

Освен това е било реализирано единодушие обезщетенията за бизнеса, които са били до април, да продължат и през май. Тя обаче посочи, че следва идната седмица да се посочи с министъра на финансите и с министъра на енергетиката какъв ще бъде техният размер.

На последващо място тя посочи, че в случай че договарянията за различни доставки доведат до по-висока цена, страната ще потърси механизъм за компенсиране на разликата.

Нинова обърна внимание и за поисканата дерогация за увеличение на прага на регистрация по Данък добавена стойност от 50 хиляди лева на 100 хиляди лева - мярка, в помощ на дребния и междинния бизнес, както добави, че е бил обсъждан вид за унищожаване на акциза върху газа.

По отношение на популяризирани клюки, че елементи от БЕХ ще бъдат приватизирани, Нинова разяснява, че за тяхното оборване, депутати от Българска социалистическа партия приготвят законодателно предложение, което ще има за цел да забрани сходна опция.

От своя страна Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал разгласи, че от АИКБ нямат да правят отстъпка да упорстват за сравними цени на енергоресурсите със средноевропейските. " Не желаеме по-ниски - България има опция да обезпечи конкурентни цени, тъй като, до момента в който има работеща АЕЦ " Козлодуй " и въглища, до момента в който има въздух, слънце и вода, имаме самофинансираща се скица за компенсиране на изключително високите цени и за тяхното свеждане до равнището на крайните средноевропейски цени за потребителите ".

Председателят на БСК Добри Митев предизвести:

" В случай, че изискванията, които държавното управление предложи, са неприемливи за българската промишленост, за българската стопанска система, за всичките стопански оператори в България, за учебни заведения, за детски градини, за обществени домове, за лечебни заведения, за църкви, за манастири - ние няма да имаме избор с изключение на да протестираме ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР