Крайно десният, антиислямски настроен евроскептик, който спечели изборите в сряда,

...
Крайно десният, антиислямски настроен евроскептик, който спечели изборите в сряда,
Коментари Харесай

Холандският Тръмп: Кой е Герт Вилдерс

Крайно десният, антиислямски надъхан евроскептик, който завоюва изборите в сряда, ще има потребност от много другари, с цел да стане министър-председател, написа " Политико ".

Герт Вилдерс, със своята перхидролено руса коса и пламенна изразителност, от дълго време е един от най-известните нидерландски депутати вкъщи и в чужбина. Наричан холандския Доналд Тръмп, той е прочут с острите си позиции против имиграцията, Европейския съюз и изключително исляма.

Сега той е преди всичко в листата на претендентите за идващ министър-председател на страната, откакто завоюва шокираща победа на парламентарните избори в сряда. Единственото, което би трябвало да направи, е да убеди евентуалните си съдружни сътрудници от другите партии да работят с него. Колко ли мъчно може да бъде това?

Вилдерс стартира политическата си кариера като член на Народното събрание през 1998 година, първо от дясноцентристката партия VVD, където е ментор на младия Марк Рюте, а през 2006 година напуща партията и основава своя Партия на свободата. Това го прави депутатът с най-дълъг стаж в нидерландския парламент.

Защо е толкоз спорен?

Като политически водач Вилдерс е прочут с провокативния си език, описвайки исляма като " тоталитарна идеология " и наричайки мароканците " отпадъци ".

Вилдерс е заявявал, че неприязънта му към исляма е подхранвана от убийството на антиислямския режисьор Тео ван Гог през 2004 година, както и от времето, което е прекарал в кибуц в Израел. В предизборната си стратегия той прикани за възбрана на Корана, джамиите и всички ислямски учебни заведения, както и на ислямските забрадки в държавните институции.

Преди няколко години съдът го осъди за засегнатост на група хора въз основа на техния генезис, откакто в тирада от 2014 година той прикани за " по-малко мароканци в Нидерландия ". Той не се свени да нападна други политици с брутални изрази, като назова някогашния финансов министър Сигрид Кааг " магьосница " и засрами съперника си Франс Тимерманс поради килограмите му по време на спор.

Антиислямската изразителност на Вилдерс го трансформира в цел за екстремистите и докара до това, че през последните две десетилетия той живее под денонощна защита, местейки се от една предпазена къща в друга.

По време на предизборното празненство в кафене на холандското крайбрежие Вилдерс е обкръжен от охранители, а заведението е било проверявано с кучета от специфични полицейски елементи.

Какви са неговите политики?

Основното заричане на Вилдерс в предизборната акция беше да спре " цунамито от бежанци ", обвинявайки го за разнообразни обществени проблеми, в това число дефицита на жилища и високите разноски за опазване на здравето в страната.

В сходство с това той прикани за преустановяване на даването на леговище на бежанците и на свободното придвижване на работна ръка в границите на Европейски Съюз, като предложи за някои от тях да бъдат въведени работни визи. Той изиска да бъдат анулирани краткотрайните позволения за даване на леговище на сирийци, а нарушителите да бъдат лишени от нидерландско поданство и да бъдат депортирани.

За разлика от други крайнодесни политици Вилдерс не е последовател на битката с климатичните промени, макар че счита, че държавното управление е похарчило прекалено много средства за понижаване на излъчванията на CO2. Той се застъпва за опазване на въглищните и газовите електроцентрали и предлага да се спре построяването на слънчеви паркове и вятърни турбини. Той предлага Нидерландия да се отдръпна от Парижкото съглашение за климата на Организация на обединените нации.

Вместо това проповядва адаптиране към климата - подсилване на дигите и вложение в планове, които ще разрешат на реките да преливат понякога.
Твърдолинеен евроскептик, Вилдерс прикани за референдум " Nexit " за овакантяване на Европейски Съюз и изиска Нидерландия да се откаже от наредбите на Европейски Съюз по отношение на даването на леговище и миграцията.

Каква е реакцията на света?

Изборите в Холандия са последният от поредицата гласувания, които трансформират политическия пейзаж в Европа, като извънредно десните партии са във напредък и в Италия, Германия и Франция. Вилдерс беше поздравен от политическите си другари Марин Льо Пен във Франция и унгарския Виктор Орбан, който съобщи, че " крилете на смяната са тук ".

В Киев резултатите ще бъдат посрещнати с паника. Подобно на други крайнодесни водачи на континента, Вилдерс е хвалил съветския президент Владимир Путин и се е обявявал срещу това, което през 2017 година той дефинира като " истерична русофобия " в Европа.

След пълномащабното навлизане на Русия в Украйна предходната година Вилдерс ненапълно се дистанцира от Кремъл, като назова нападението неточност. Въпреки това в един от последните диспути преди изборите Вилдерс съобщи, че няма да поддържа изпращането на повече пари и оръжия за Украйна; тези запаси, съгласно него, са нужни за личната войска на Нидерландия. Служебното държавно управление на страната, в противен случай, е корав покровител на Украйна и преди малко отпусна над 2 милиарда евро помощ за Киев през идната година.

Вилдерс е корав покровител на Израел и се застъпва за преместването на посолството на Нидерландия в Йерусалим, както и за закриването на нидерландския дипломатически пост в Рамала, където се намира Палестинската автономност.

След нападението на Хамас против Израел на 7 октомври той съобщи, че " Израел се бори за своето битие " против " силите на омразата, варварството и тероризма ".

Ще стане ли Вилдерс министър-председател?

Вилдерс получи 25 % от гласовете, което е доста в една мощно фрагментирана изборна система, само че не е задоволително за болшинство в Народното събрание. Това значи, че той ще би трябвало да образува съдружно държавно управление с две или три други партии, с цел да може да поеме властта.

Това е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи, защото главните партии в Нидерландия не желаят да сплотяват сили с крайната десница и повече от десетилетие не позволяват Вилдерс до ръководството. Мащабът на успеха му обаче ще ускори позициите му в договарянията.

В победната си тирада Вилдерс прикани другите партии да се включат градивно в съдружните договаряния и даже допусна, че би бил подготвен да направи компромис с антимюсюлманската си позиция, с цел да се сформира държавно управление. " Разбирам доста добре, че партиите не желаят да бъдат в държавно управление с партия, която желае противоконституционни ограничения ", сподели той. " Ние няма да приказваме за джамии, корани и ислямски учебни заведения ".

Въпреки че Питер Омцигт, който за три месеца построи от нулата центристка партия, с цел да вземе на изборите към 20 места, преди този момент беше изключил опцията да сплоти сили с Вилдерс, в сряда вечерта той съобщи, че ще бъде отворен за диалози, и отхвърли да изключи всевъзможни евентуални сътрудници.

Дилан Йешилгьоз, която размени премиера Марк Рюте като водач на партията VVD, също съобщи, че е отворена за концепцията да сплоти сили с PVV на Вилдерс - само че тази седмица изключи опцията да го поддържа като министър-председател.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР