Крайната десница удвоява резултата сиЗадават се промени в управлението след

...
Крайната десница удвоява резултата сиЗадават се промени в управлението след
Коментари Харесай

Социалдемократите на Шолц победиха в Долна Саксония

Крайната десница удвоява резултата си
Задават се промени в ръководството след вота

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц победи на извършените в неделя районни избори в провинция Долна Саксония с 33,4% от гласовете. На второ място са подрежда Християндемократическият съюз (ХДС) на някогашната канцлерка Ангела Меркел, за който гласоподаваха 28,1%.

Това заяви през днешния ден Ройтерс, като се базира на неокончателните резултати от вота.

Свободната демократическа партия (СвДП), която е съдружен сътрудник на социалдемократите на национално равнище, печели едвам 4,7% и не съумява да прескочи 5-процентовата преграда за влизане в провинциалния парламент.

Другият сътрудник на ГСДП във федералното държавно управление - Зелените, усилват с 5,8% поддръжката си спрямо изборите преди пет години и този път на вота в Долна Саксония получават 14,5% от гласовете. Според анализатори това значи, че ГСДП може да се откаже от взаимно ръководство с ХДС в Долна Саксония и да се коалира със Зелените.

Друг печеливш от вота в провинцията е крайнодясната “Алтернатива за Германия ”, която съвсем удвоява резултата си спрямо предходните избори и в този момент към този момент е подкрепена от 10,9% от гласувалите.

Наблюдатели показват, че за успеха в Долна Саксония на ГСДП, която в народен мащаб губи поддръжка, е помогнала известността на премиера на провинцията от левицата Щефан Вайл.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР