Краят на Шоуто на Слави може да е за добро,

...
Краят на Шоуто на Слави може да е за добро,
Коментари Харесай

Не че нещо, но: Слави Трифонов не е чалгар

Краят на " Шоуто на Слави " може да е за положително, може да е за неприятно, може да е просто пренасяне в друга телевизия, може да е начало на партия, може да е всичко. Това, което обаче ме изненадва, е че има и някакво изключително тържествуване, което твърди по какъв начин " чалгаджията слиза от екран - отлично! "
Ще се наложи, въпреки да съм човек, който слуша метъл и рок, и кардинално изобщо не му пука за тия работи, да вляза в този мръсноляв спор. И въпреки да нямам особени знания, коства ми се, че въпреки всичко има някаква немалка разлика сред Трифонов и чалгата. Например да запитвам - никой ли въпреки всичко не усеща разликата сред хептен разпасаните текстове на Малини, Къпини, Глории и Цветелини и текстовете на Ивайло Вълчев? Не настоявам, че Ивайло Вълчев е популярен текстописец, само че въпреки всичко някои от нещата му са нелоши и са надалеч от общоприетото чикирики, което ви подлудява от кеф към този момент 30 години. Второ: аз в тия чалги на Слави внезапно въпреки всичко съм чувал някакви образцови китарни сола на Цветан Недялков. Само аз ли съм ги чувал? И ми се коства дори, че тези сола са взети назаем от - о, знамение - самата рок музика и нейните мостри, към която чалгата кардинално няма по какъв начин да припари. Мисля, че Цветан Недялков е страховит китарист и че това е явно, и че който твърди, че не е, не схваща нищо от музика. Трябва ли в този момент изобщо да се мъчим да потвърждаваме разликата сред тези музиканти и безконечният анонимен кларинетист, който жули мазньоч (впрочем, и това не е лесна работа), с цел да върви по-добре гьобекът и да хвърчат по-лесно салфетки във въздуха? А Евгени Димитров - и тоя човек ли излезе чалгар? И той ли може да се приравни към общоприетата йоничка в ресторантче на морето? Как по този начин Слави Трифонов е чалгар, когато главните му музиканти не са? Ми пробвайте някакви други дефиниции. Например симулативен-етно-рок-с-лека-склонност-към-простеене. Или пък: балканска-музика-която-аха-да-стане-Горан-Брегович-но-все-не-може. Или пък: популярната-музика-на-прехода-просто-поп-който-все-пак-е-по-добър-от-попа-в-смисъла-на-Мария-Илиева. Пак е по-добре.
Интересното е по какъв начин множеството, които предостатъчно махват с ръка и споделят - " най-накрая тоя чалгаджия да слезе от ефир ", пропуснаха същинските провали на чалгата. Пропуснаха ония мръсни години от 2000 до 2005-та, когато " Пайнер " се трансформира в институция и цели оглупели фамилии седяха по цяла вечер пред тв приемника, с цел да гледат принцеските със силикон и патешки мозък, които трансфораха чалгата в промишленост на затъпяването, ботушките, салфетките, фалша и труфя. Пропуснаха тези две-три генерации, на чиито балове гърмяха чалга шлагер след чалга шлагер и когато още нямаше матури, матурата ти бе да знаеш наизуст текстовете на преславните преслави, глории и мушката и да им подражаваш от А до Я - това до степен, в която във всеки клас даже в елитните гимназии се брояха на пръсти момчетата и девойките, дето са се опазили от тоя гнус. Пропуснаха по какъв начин Димитровград построи най-големият си цех - този на могъщата българска дивотия, която нахлу с такава болест, че в този момент даже Криско, Гери-Никол и Тита наподобяват по-добрият вид: отново е зле е да пораснеш с тях, само че не колкото с ония кляфки, от които изкукаха половината учебни заведения в страната. Някой помни ли да вземем за пример по какъв начин в съвсем всеки недодялан град имаше единствено една дискотека и тя беше чалга дискотека? Чичо ви Слави ли я отвори? Чичо ви Слави ли накара цели генерации да изкурвеят - айде, от това може да се възползваш - само че и да оглупеят всеобщо? Тоя чалгаджия най-малко изпя няколко национални песни и ги изпя уважително, без да ги осере по този начин както поп-фолкът си набави певици от учебното заведение в Котел и ги трансформира в барбитата на Прехода. 
Трифонов направи и хубави, и неприятни неща, имаше мощни, и слаби интервали, общо взето като всеки различен. Не го одобрявам, само че не съм толкоз тъп, че да мисля, че може да издържиш 19 години на екран безусловно всяка шибана вечер и това да е случайност. Повечето биха се гръмнали на третата. Това не е нито вождът на чалгата, нито вождът на простотията, нито представителната фигура на опошлялата нация. Знаеше най-малко самичък за себе си какво прави и го правеше по този начин, както го схваща за вярно. Толкоз. Освен това съм извънредно любопитен кой съгласно вас от мейнстрийм фигурите може да го замести. Николета Лозанова или Петя Дикова? Иван и Андрей или Андрей и Иван? 
И на последно място: чалгарите от по кое време вършат референдуми? От по кое време въпреки всичко съумяха да стимулират 3 милиона българи да си изпълзят от дупките и да се ангажират с някакъв политически въпрос? Митко Пайнера направи ли го това, или Азис ли го направи, или Софи Маринова ли го направи? Не мога да си спомня. Зле ми е паметта. Но като виждам - всички сме по този начин. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР