Краят на сагата Брекзит вече е факт с изтичането на

...
Краят на сагата Брекзит вече е факт с изтичането на
Коментари Харесай

Исторически момент: Настъпи краят на сагата Брекзит

Краят на сагата Брекзит към този момент е реалност с приключването на преходния интервал и влизането в действие на съглашение за бъдещите връзки сред Обединеното кралство и Европейския съюз. Четири години и половина след референдума, на който 52 % от британците гласоподаваха за овакантяване на Европейски Съюз, разводът към този момент е формален и финален.

Обединеното кралство, което напусна публично Европейски Съюз на 31 януари 2020 година, стопира от през днешния ден да ползва европейските правила, напуща единния пазар, митническия съюз и други институции като студентската обменна стратегия "Еразъм ", само че резервира достъпа си до пазар с 450 милиона консуматори, заяви Асошиейтед прес.

И двете страни споделят, че това е късмет да се отвори нова страница в връзки, построени по време на възобновяване на Европа след Втората международна война, в които обаче Англия, включила се към европейската общественост през 1973 година, постоянно беше насилствен участник в една все по-тясна политическа и икономическа интеграция, означи Ройтерс.

Договореното на Бъдни вечер съглашение цели да избегне стопански потрес, какъвто неизбежно щеше да има при възможен Брекзит без договорка, с тежки последствия за стокообмена, възлизащ на близо един трилион $.

"Това бе дълъг път. Време е да оставим Брекзит зад тила си. Бъдещето ни е в Европа ", написа в "Туитър " председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през вчерашния ден след церемонията по подписването.

"Това не е край, а начало на прелестни връзки сред Обединеното кралство и нашите другари и сътрудници от Европейския съюз ", увери английският министър председател Борис Джонсън, откакто парафира документа от 1246 страници и подвигна палци във въздуха пред камерите.

После продължи в по-шеговит звук, обръщайки се към репортерите: "Знам какъв въпрос си задавате всички - дали съм го прочел. Отговорът е "да ". Това е отлична договорка за тази страна, само че също по този начин и за нашите другари и сътрудници ".

Документът бе утвърден нощес от двете камари на Народното събрание и бе утвърден от кралица Елизабет Втора.

Сделката, която планува да няма мита и квоти в двустранната търговия, би трябвало да бъде утвърдена и от Европейския парламент. Това се чака да стане през март, а до тогава Европейската комисия планува наредбите й да се ползват краткотрайно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР