Краят на работната седмица не беше особено успешен за борсата

...
Краят на работната седмица не беше особено успешен за борсата
Коментари Харесай

Крахът на Silicon Valley Bank: американската икономика играе на руска рулетка

Краят на работната седмица не беше изключително сполучлив за борсата в Съединени американски щати. Причината е бързият (в рамките на няколко дни) банкрут на калифорнийската Silicon Valley Bank (СВБ), която преди се смяташе за безусловно надеждна, което докара до намаляване на борсовите показатели на цели бизнес браншове.

В резултат на това, вместо съботно-неделна отмора, финансови и бизнес анализатори по света в този момент се пробват да предвиждат какъв брой съществени могат да бъдат следствията и да схванат дали затварянето на СВБ не е начален сигнал за огромна икономическа рецесия, сходно на краха на именитата финансова компания “Леман Брадърс ”, която беше отправната точка за международната рецесия от 2008 година

Наистина има учредения да се вършат паралели. Silicon Valley Bank е най-голямата (17-та по мярка на активите измежду американските) банки, банкрутирали след последната рецесия. В същото време в американската (и световната) стопанска система се развиват толкоз нездравословни процеси, че вероятностите за тежка криза се разискват от множеството икономисти не във формат „ ще се случи или не “, а „ по кое време “. От една страна, още веднъж, както преди 2008 година, се надуват големи балони на разнообразни пазари: недвижими парцели, облигации и впрочем. От друга страна, западната стопанска система в този момент си има работа с проблеми, с които не се е сблъсквала толкоз дълго, че е не запомнила за тяхното битие: висока инфлация, спиране на индустриалните и снабдителни вериги, възходящ недостиг, дълг, надут до астрономически размери, бързо обедняване на личното население, работа в условия на повишение на главните лихвени проценти (трябва да напомним, че упоменатият безразсъден дълг се обслужва тъкмо при тези лихви и това е надлежно задължение за националния и фамилния бюджет). Прибавете световната дедоларизация, както и механизмът за количествено облекчение, който избави обстановката предишния път, само че в този момент е изчерпал своята успеваемост и носи единствено проблеми (тоест печатарската преса, работеща на стремглава скорост).

В същото време, по редица параметри, обстановката въпреки всичко е малко по-добра от тази, която беше при последния гърмеж. Същата SVB по своя мащаб и въздействие даже не се приближава до мастодонта, какъвто беше “Леман Брадърс ”: " Калифорнийската " е много нишова банка, макар че доста финансови и бизнес структури се оказаха свързани с нея.

Общите трендове в развиването на обстановката обаче в този момент са доста, доста по-лоши и по-безнадеждни, в сравнение с преди петнадесет години.

И най-важното в протичащото се е, че до момента американската стопанска система е изгубила главния запас, с който разполагаше. Итова въобще не е доларът. Америка загуби доверието на света в своята стопанска система, в своята непотопимост и дарба да излезе победител от всяка, даже и от най-тежката рецесия. Америка загуби доверието на света в себе си като цяло.

В резултат на това има консенсус отвън западния свят, че колапсът на актуалната световна икономическа система, ръководена от Съединените щати, е неминуем и това към този момент не е въпрос на далечно бъдеще. И в този момент има две основни задания: първо, да не се разреши на умиращия хегемон да направи непоправимото в обезверен опит да удължи съществуването си в познатия свят за още един време. И второ, да има време да се освободим оптимално (икономически, финансово, структурно) от обречената на разпродажба система, с цел да не отидем на дъното дружно с “Титаник ”.

И по този начин, до момента в който системата на Федералния запас, дружно с Белия дом, трескаво запушва дупки в американската стопанска система, пробвайки се да отсрочи съдбоносния миг, останалият " некултурен " свят употребява това време, с цел да се приготви за неизбежното. Е ще забележим дали банкрутът на СВБ ще е спусък, или има още време.

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР