Краят на годината е време за равносметки. Сега ще направи

...
Краят на годината е време за равносметки. Сега ще направи
Коментари Харесай

Кои криптовалути поскъпнаха най-много през 2017-а?

Краят на годината е време за равносметки. Сега ще направи такава, при най-горещия капиталов клас на годината - криптовалутите.

Капитализацията
Криптовалутите, бяха най-повшилият се клас активи през годината. Те стартираха годината с пазарна капитализация от едвам 17.68 милиарда $. За съпоставяне към 24-ти декември, общата им оценка възлиза към този момент на над 534 милиарда $. Или общо покачване от над 30 пъти, освен това единствено за 12 месеца. Доста незабравим резултат не мислите ли?

Казано по различен метод, в случай че бяхте разпределили 1000 лв. при започване на годината във всички съществени криптовалути, то тези 1 000 лв., биха се трансформирали в над 30 000 лв. към края на годината. Няма различен актив, който да е донесъл сходна рентабилност за вложителите.

Най-големите криптовалути
Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация продължава да е биткойнът. Неговата доминация обаче, в общата капитализация се намали доста. От над 60% при започване на годината, до едвам 43.8% към края.

Тоест, може да се заключи, че биткойнът, въпреки и с повишаване от 14 пъти от началото на годината, се е представял надалеч по зле по растеж, спрямо останалите по-малки криптовалути.

През годината станахме очевидци и на значително разбъркване при криптовалутите, във връзка с превъзходството им в общата пазарна капитализация.

В последна сметка, завършваме годината със следните резултати. Пазарната капитализация на биткойна е в размер на 236 милиарда $. Втората най-голяма криптовалута е етерът - с такава в размер на 66.4 милиарда $. Следват биткойн кеша с 49.5 милиарда $ и рипълът с 42.16 милиарда $.

Най-поскъпналите криптовалути
Най-поскъпналата криптовалута от началото на годината е рипълът. Стартирал годината при равнища от едвам 6 цента, 0.6 цента, криптовалутата се търгува при равнища от над 2 $. Или покачване от над 200 пъти!

Тоест, в случай че бяхте вложили 1 000 лв. в рипъл при започване на годината и не си бяхте закривали позицията, сега, щяхте да разполагате с главозамайващата сума от 200 000 лв.. Втората най-поскъпнала, измежду главните криптовалути е лайткойна. Той стартира годината при равнища от към 3 $, с цел да се търгува при 257 $ към края на годината. Или покачване от близо 86 пъти.

Сериозен растеж означи още и етерът, стартирал годината при равнища от към 8 $, с цел да се търгува при 671 $ към края на годината. Или покачване от близо 84 пъти. На печелившите честито!

Най-успешния дебют на годината
Тук номинацията ни отива при биткойн кешът. И не тъй като няма по-малки криптовалути, които нарастнаха повече, а тъй като биткойн-къшът, се роди след " сложна вилица " при биткойна, освен това единствено при започване на август.

След провал и поевтиняване с близо 70% през първите седмици на търговия, биткойн-къшът нарастна над 8 пъти. Нещо повече, той се трансформира в третата най-голяма по пазарна капитализация криптовалута, с оценка от близо 50 милиарда $.

В резюме, можем да кажем, че 2017-та година, бе най-успешната година за криптовалутите в тяхната история. Какво следва да сервира обаче, идната година за цифровите валути, следва да забележим. При всички положения обаче, тя дава обещание да е забавна и мощно волатилна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР