Край на цветните татуировки! Заради съмнения, че са канцерогенни ЕК

...
Край на цветните татуировки! Заради съмнения, че са канцерогенни ЕК
Коментари Харесай

Край на цветните татуси! ЕС налага забрана, защото били канцерогенни

Край на цветните татуировки ! Заради подозрения, че са канцерогенни Европейска комисия не разрешава част от боите, които се употребяват при изрисуването на телата. Последните промени в регламента, които Брюксел направи, към този момент са факт и би трябвало да влязат в действие през идващите месеци. Зелените и сините цветове към този момент са неразрешени и в някои козметични артикули по същата причина.

Сериозно стягане на разпоредбите за боите за татуси ще има от 4 януари 2022 година Причината е в рисковете, които могат да крият за здравето. Експертите считат, че в дълготраен проект мастилото под кожата може да докара до рак, генетични разновидности, репродуктивни проблеми и алергии.

Почти всеки милиметър от тялото й е затрупан с мастило. Първият татус прави, когато е на 16. А през днешния ден, 18 години по-късно, Поли Бобева е най-цветната българка. Буквално.

" Първата ми татуировка я върших в студио. Трябваше да имам разрешение от родител. Тогава майка ми пристигна с мен. Тя беше доста щастлива, тъй като аз съм артистичен човек и от дребна желаех да се занимавам с изкуство ", споделя Поли Бобева.

Оттогава прекъсване няма. Повечето татуировки прави сама, а свободни места по тялото й има единствено там, където мъчно може да доближи с иглата с мастило.

" През годините станаха над 100 ", признава Поли. Изчислява, че 80% от тялото й е покрито с татуировки.

А към този момент Поли би трябвало да се оправи освен с мнението на хората, само че и с рестриктивните мерки. Тъй като от 4 януари идната година Брюксел съществено стяга условията към боите за татуси. Заради рисковете, които могат да крият за здравето.

" Има такива научни обосновки, че в кожата се вкарват съединения, които по-късно се разпадат на амино- съединения, които могат да бъдат канцерогенни ", изясни кожният лекар доктор Маргарита Къчева, пред Нова тв.

Сигналите в системата за рискови артикули на Европейски Съюз - RAPEX, свързани с химикали в смесите за татуиране, също порастват през последните години.

" В практиката в България не са срещани случаи на канцерогенен резултат, само че по клинични данни подобен резултат може да има. Различните съставки – най-често металите – никел, кобалт, могат да дадат такива реакции ", изясни доктор Габриела Григорова, изящен кожен лекар.

При татуирането кожната преграда се нарушава, а мастилата се всмукват в тялото. Смесите навлизат в човешката кожа, в очната ябълка или в лигавиците. Разтворимите съставки обаче се разнасят в цялото тяло в границите на няколко часа или дни, предизвестяват от Европейската организация по химикалите. Така рискови разтворители и токсични детайли и метали могат да обхванат с мастилото в тялото.

" Най-често това са зоните, където имаме лигавици – генитална или джука лигавица. Много постоянно даже при татуиране към гениталната зона може да се получи отровен шоков синдром ", изясни доктор Григорова.

" Не знаем по какъв начин имунитетът на кожата ще реагира. Този имунитет може да реагира незабавно, може да реагира късно, може да се получи образувание, което е отговор на това, че кожата се пробва да се отърве от този непознат сътрудник. В Германия даже беше намерено, че не са употребявали мастила за боди арт, а автомобилни бои. Това е нещо, което няма унищожаване от кожата ", изяснява доктор Къчева.

Именно Германия първа реагира на рисковите бои. Като не разрешава пигментите в зелен и наследник цвят. Сега регулации при цветните мастила има в 7 страни от Европейски Съюз.

" Поради цвета си имат друго наличие на метали или разнообразни примеси. Затова могат да дадат друга реакция ", изясни доктор Григорова.

" В научната литература повече приказваме за проблеми с аления цвят. За синия и зеления цвят се даде публичност, откакто някои от съставките бяха неразрешени в козметичната промишленост. Червеният цвят е този, който най-често дава затруднения. Цветните татуировки са свързани с повече затруднения, с повече късни алергични реакции, с формирания ", изяснява доктор Къчева.

За 15 години от ръцете на Веселин Замфиров са се родили хиляди цветни форми. Досега обаче в никакъв случай не се е стигало до проблеми върху кожата на клиентите му.

" Имало е по-бавно укрепване на самия татус, само че дотук някакви по-фрапантни случаи, проблеми с кожата и здравето на кожата не сме имали. Не би трябвало прекомерно мощно да се нанася, с цел да не пробие пласта и да има разнасяне на самата багра. По принцип е много следен процесът ", изяснява татуистът Веселин Замфиров.

Според него с цел да не се стигне до затруднения, най-важно е по какъв начин се основава, а по-късно и поддържа една рисунка върху тялото.

Производителите имат период от към една година - да намерят заместители на част от мастилата, които крият най-сериозен риск за здравето. В листата на неразрешените съставки влизат такива, които водят до канцерогенност, мутагенност, репродуктивни проблеми, както и до съществени увреждания на кожата и очите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР