Край на рязкото покачване на цените на имотите и отрезвяване

...
Край на рязкото покачване на цените на имотите и отрезвяване
Коментари Харесай

Рекордни цени на нивите в някои райони у нас

Край на внезапното повишаване на цените на парцелите и отрезвяване на пазара през тази година чакат специалистите в сектора. Сделките с парцели към този момент понижиха, само че към момента ниските лихви по ипотечните заеми примамват купувачи да теглят заем за жилище. Това, несъмнено, се отразява и на цените, като в огромните градове като София, Пловдив и Варна, те към момента не потеглят надолу, само че не по този начин стоят нещата в по-малките градове.

„ От началото на годината пазарът на парцели се сви. Тъй като сме в тясно съдействие с търговски банки, прави усещане, че те стегнаха условията за разпределяне на банков заем. Правят се повече инспекции, не се дават по този начин елементарно заеми за покупка на парцел, както беше преди. Това е последица от измененията в лихвите ”, съобщи за Павлина Тодорова от Национално съдружие за недвижими парцели.

По думите й банките стават по-предпазливи в отпущането на заеми, което рефлектира и върху пазара на парцели. „ Хората започнаха да се замислят и не непременно влагат в покупката на парцел. Другата причина е, че животът стана по-скъп, а приходите на хората не са се нараснали ”, добави тя. И предвижда свиването на пазара да продължи в по-малките градове в България, до момента в който в по-големите то ще се усети по-слабо, тъй като хората там имат повече благоприятни условия, а заплатите са по-високи.

Цените

Експертът чака лек спад на цените. „ Ако се вдигнат лихвите по ипотеките, това неизбежно ще докара до понижение на цените на недвижимите парцели. Разбира се, зависи от обитаемото място, само че ще има понижение. Не имам вяра обаче в околните няколко години цените да доближат равнищата преди повишаването ”, безапелационна е Тодорова.

Променя се и наклонността, щом жилище излезе на пазара, незабавно да се купува. Търсене на парцели има, само че на по-приемливи цени, в случай че цената е прекомерно висока, този парцел се предлага с месеци. „ Малко се отрезвява пазарът, купува се, само че не непременно ”, добавя специалистът.

Ако парцелът се купува за инвестиция, най-желани са дребни жилища – гарсониери или двустайни жилища, както тухлени, по този начин и панелни. До предходната година българи, които живеят в други страни – Германия, Полша, Белгия, в края на пролетта и началото на лятото стартират запитвания, а техни близки идват да гледат жилища от тяхно име. Тази година обаче запитвания няма, показва специалистът. Отдава го на това, че хората са свили харчоветезаради високата инфлация.

Някои пък се въздържат от покупка в този момент с презумпцията, че на следващия ден цената на този парцел може да бъде по-ниска.

Лихвите

Последните данни на Българската национална банка демонстрираха, че към момента лихвите по жилищните заеми не са тръгнали нагоре, за разлика от тези по потребителските и по депозитите. По потребителските заеми през април тази година междинният лихвен % се е нараснал с 0,24 процентни пункта и към този момент е 8,48%. Поскъпват разноските по тези заеми, като годишният % на разноските (ГПР) нараства с 0,23 прочие п. до съвсем 9 на 100.

При жилищните заеми в левове обаче лихвата през април даже се намалява, въпреки и с малко - с 0,08 прочие п., като ипотеки се отпускат при междинна рента от 2,54%. Разходите по тези заеми също понижават с 0,06 прочие п. до 2,80%. Въпреки това новоотпуснатите заеми за жилище са намалели с 14,7% или с 92,5 млн. лева

Цените в София остават високи, демонстрират данни на една от фирмите за недвижими парцели. Панелка може да супи приблизително за 1300 – 1650 на квадратен метър в крайните квартали, като най-ниски са цените в " Люлин " и " Дружба ". В централната част на града и регионите от необятния център „ на зелено ” цените стартират от 1600 евро/кв. м до 1850 евро/кв. м, а съгласно данни на компанията покупко-продажби се осъществят и на цени от 1700 до 2700 евро/кв. м.

Най-активно е предлагането в регионите " Малинова котловина ", " Студентски град ", " Надежда ", " Люлин " и " Овча купел ". Средните цени на парцелите са в необятен диапазон - сред 1350 евро/кв. м до към 1800-1900 евро/кв. м, според от това дали са приключени или не, къде тъкмо се намират и дали се оферират с място за паркиране.

Пловдив

В Пловдив цените варират от 800 до към 1800 евро/кв. м. Предпочитани региони за покупка на жилище в града са " Тракия ", " Смирненски ", регион " Централен ". На пазара се оферират главно двустайни и тристайни жилища, най-активно в " Остромила " и " Гребна база ".

Къщи

Брокерите са безапелационни, че продължава търсенето на къщи в селата, като най-предпочитани са тези наоколо до градовете. „ Прави усещане, че се търсят къщи в периметъра към 10-15 км от Добрич. Говоря за села като Победа, Бранище, Стефаново, където има живот. За цената на парцела определящ фактор е и близостта до морето. Търсени са парцели с към 1-2 дка, и къщи, които не се нуждаят от доста огромен капитален ремонт ”, изяснява Павлина Тодорова.

Купувачите са най-често млади фамилии с по 1-2 деца, които търсят парцел, където да отдъхват след петъчния ден или за лятна вила.

В взаимозависимост от местоположението, неговото положение, цените са разнообразни, само че в региона на Добрич варират от 10 000 - 15 000 лв. до 80 000 – и даже над 100 000 лв.. „ Най-високи са цените в тези, бих ги нарекла образцови села, където има и читалищна активност, кметство и детски градини и млади фамилии живеят целогодишно. Разбира се, цената зависи и от положението на парцела – дали има сондаж, дали е ново строителство, или къщата е остаряла и реновирана ”, изяснява специалистът.

Предлагането на къщи наоколо до София е лимитирано, а цените на тези парцели са и много високи, демонстрират данни на организация за недвижими парцели. Най-търсени са къщи на 20-30 км от столицата, както и дребни имоти за еднофамилни къщи в регулация до към 80 000-100 000 евро

Има предложение на новостроящи се парцели в дребни затворени комплекси и остарели къщи за главен ремонт.Отчита се предложение и на имоти, които обаче не са с предопределение за жилищно строителство и в множеството случаи са с неуредени сметки по регулацията, което отхвърля множеството купувачи.

Земеделската земя

Рекордни цени обаче доближава цената на земеделската земя, само че пазар съвсем няма, защото притежателите не продават поради високите ренти. „ В региона на Добруджа има покупко-продажби за аграрни земи и на 4000 лв. и над 4000 лв.. В избрани общини има даже на цени от и над 5000 лв. за декар. Това са терени в община Балчик, защото там с изключение на лихва се раздават и дивиденти в края на стопанската година и там от много време цената на земята е била най-висока в цяла Добруджа ”, изяснява Павлина Тодорова. По думите й най-високите ренти се дават, където има аграрни кооперации.

„ При нас в Добричкия регионима причинност – в случай че годината е била добра откъм климатични условия, реколтата е добра, и цената от продажбата й е висока, това способства и за рентата в края на стопанската година и за цената на земята. Хората, като има положително заплащане на лихва, вземат решение да влагат спестяванията си в покупката на земеделска земя. Тъй като там няма инвестиции от страна на притежателя, а получаваш единствено богатства, които са добра лихва. Не е както при жилищата – няма налози, ремонт и т. н. ”, добавя специалистът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР