Край на хитруването на инвеститори и изстискването на повече (но

...
Край на хитруването на инвеститори и изстискването на повече (но
Коментари Харесай

Подготвят нови правила за паркинги и гаражи

Край на хитруването на вложители и " изстискването " на повече (но по-малки по площ) места за паркиране във и край жилищни, публични и офис здания. Министерството на районното развиване и благоустройството е създало правила за гаражите, паркингите и паркоместатата. Те са оповестени за публично разискване като план за промени в Наредбата за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии.

Мястото за домуване на колата не може да е с размери, по-малки от 2,75 м широчина и 5,50 м дължина. Освен това в покритите паркинги височината би трябвало да е най-малко 2.40 метра, плануват проектопромените, написа вестник " Сега ".

Невероятно, само че факт – Министерство на регионалното развитие е открило, че сега липсват условия за планиране на гаражи и места за паркиране в урегулираните поземлени парцели (парцелите, върху които се строят сградите). Няма и единни правила за минимални вътрешни размери на гаражи за едно моторно транспортно средство (МПС). По тази причина и обособените администрации в страната работят друго при координиране и одобрение на строителните планове, се показва в претекстовете.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Промени в разпоредбите за паркиране и обсега на синя и зелена...

Много поданици на София и другите огромни градове са жертви на тази липса на правила – изключително за притежателите на по-едрогабаритни коли постоянно е същинско тестване да напъхат колата си и в тесния гараж на кооперацията, а и в самата малоразмерна гаражната клетка.

Паркирането всекидневно се трансформира в предизвикателство, изключително в централните градски квартали с по-тесни улици. Сградите не разполагат с задоволително паркоместа, а и градинки, затруднявайки в допълнение прекосяването по така и така тесни улици.

По разбираеми аргументи минималните размери за паркоместата и гаражите ще важат за вложители, проектанти и строители на здания, които занапред ще се построяват. Министерство на регионалното развитие предлага новите правила да влязат в действие от 1 юни следващата година. Те няма да се отнасят за заварените планове, които към този момент са в развой на осъществяване.

Проектонаредбата основава и условия за създаване на автоматизирани гаражи и автоматизирани паркинг системи (АПС) – наземни и подземни, вътрешни (в самите сгради) и външни (в прилежащите им дворове), на етажи. При тези умни системи компютър командва коя кола къде тъкмо да отиде, като напредването става механично – с платформи и асансьори, без наличието на водача.
Паркоместа и за електрически автомобили



В духа на евродирективите се планува още във всяка новострояща се постройка – социална или със смесено предопределение, в случай че е с повече от 10 места за паркиране, най-малко едно на всеки пет да се оборудва със зарядно за електрически автомобили. Трябва да се инсталират зарядни с друга мощ, тъй че да има щепсели и за МПС-та с повечко киловати.

В по-големите жилищни здания (с над 10 апартамента) също би трябвало да има зарядни точки за електрически автомобили. За тях условието е най-малко 10% от местата за паркиране да са с контакт към ел. мрежата. Това ще важи освен за новите здания, само че и при реорганизация, обновявяне и главен ремонт на съществуващи блокове.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР