Край на гладенето и вземането на душ на работното място,

...
Край на гладенето и вземането на душ на работното място,
Коментари Харесай

Европейците трябва да избират между храна и отопление

Край на гладенето и вземането на душ на работното място, вместо вкъщи, ограничавания в потребление на фурната - европейците се пробват да понижат потреблението на сила, само че сметките не престават да порастват, обобщава обстановката Ройтерс.

Тъй като цените на едро на газа и електричеството порастват, милиони хора в Европа в този момент харчат рекордна сума от приходите си за сила, демонстрират данните, цитира news.bg.

В град Гримсби в Източна Англия, Филип Кийтли не включва вентилатора си у дома, макар че Англия беше обхваната от рекордна гореща вълна това лято. Преглед на банковата му сметка сподели, че не може да си го разреши.

" Разходите за живот се усилиха и все пак към момента се чака да живеете с парите, планувани за времената, когато нямаше рецесия... Да си пусна отоплението, или да хапвам ", сподели Кийтли.

Гражданите в други европейски страни също непринудено подхващат дейности за понижаване на потреблението, защото цените на газа, електричеството и горивата скачат до небето заради войната в Украйна, глобите против Русия и последствията от пандемията от ковид.

Референтната европейска цена на газа скочи с 550% през последните 12 месеца. Цената на силата за английските консуматори ще се увеличи с 80% от октомври, заяви регулаторът Ofgem в петък, като междинните годишни сметки на семействата доближиха 3549 паунда (8220 лв).

Европейските държавни управления побързаха да предложат помощ, само че данните демонстрират, че помощта не е облекчила доста семействата.

Тази зима британците ще харчат приблизително 10% от приходите на семейството си за газ, електричество и други горива за отопление, както и горива за битови транспортни средства, основно бензин и дизел, два пъти повече от сумата през 2021 година, съгласно изчисленията на Carbon Brief, базирайки се на формалните данни.

Това прави актуалната енергийна рецесия по-сериозна от тази от 70-те и 80-те години на предишния век. Петролното ембарго на производителите на нефт и иранската гражданска война през 1979 година предизвикаха прекъсване на тока и дълги опашки по бензиностанциите на Запад. В пика на тази рецесия през 1982 година хората в Обединеното кралство са плащали 9,3% от приходите си за сила.

Британската благотворителна организация National Energy Action (NEA) пресмята, че 8,5 милиона семейства в Обединеното кралство може да се окажат енергийно небогати след октомври, когато таванът във Англия се усили, по отношение на 4,5 милиона предишния октомври.

Едно домакинство се дефинира като живеещо в горивна беднотия, в случай че е с ниски приходи и би трябвало да харчи 10% или повече от приходите си за сила, съгласно NEA и други английски благотворителни организации. Определението се употребява импровизирано в други европейски страни.

" Увеличението на сметките за сила, което виждаме, е изцяло невиждано ", сподели Питър Смит, шеф по политиката и застъпничеството в NEA.

" Смятаме, че тези исторически трендове на семейства с ниски приходи, които непропорционално харчат повече от приходите си за сила, към момента са доста явни. "

Кийтли загуби работата си като общински консултант през април и живее с 600 паунда (1390 лв) на месец от скица за обществено подкрепяне. Половината от това отива за наем, сподели той, а остатъкът едвам покрива главните разноски.

Сега той се храни един път дневно и макар че понижава потреблението на сила до най-малко, харчи повече от 15% от приходите си за сметки за сила.

Една трета от семействата в Обединеното кралство са понижили потреблението на готварска печка и фурна, демонстрира изследване на Financial Fairness Trust, една трета са понижили броя на душовете, които вземат, а половината са понижили температурата в домовете си.

" Хората вършат доста, с цел да се опитат да запазят сметките си ниски, само че те по този начин или другояче се повишават. Ето за какво желаеме да забележим повече дейности от страна на държавното управление ", сподели Джейми Еванс, старши теоретичен помощник в Бристолския университет, който взе участие в изследването.

Доун Уайт, която има бъбречна непълнота, споделя, че се опасява, че спираловидно възходящите разноски за сила във Англия значат, че тя към този момент няма да може да си разреши животоспасяващо лекуване.

" Без моя (диализен) уред пет пъти седмично, по 20 часа, ще умра ", сподели 59-годишната Уайт, който живее в Югоизточна Англия, пред Ройтерс.

Цените на газа за фамилии в множеството водещи европейски стопански системи при започване на 2022 година надвишиха пика на предходни рецесии през 70-те, 80-те и 2000-те години, съгласно поправен по отношение на инфлацията показател за семействата, възложен от Международната организация по енергетика (МАЕ).

Европа наподобява по-зле от другите развити стопански системи.

До края на първото тримесечие показателят на цените на газа на Организацията за икономическо сътрудничество и раз към момента беше по-нисък от пика на предходни рецесии.

Данните на МАЕ от 1978 година демонстрират, че макар че американските семейства са плащали приблизително по-високи цени за природен газ през последните четири десетилетия, цената на газа за европейските фамилии е надхвърлила американските равнища през 2022 година

В Турция цените на газа са се нараснали повече от два пъти през юли по отношение на година по-рано, до момента в който цените на електрическата енергия са скочили с 67% на годишна база, съгласно данни на Турския статистически институт.

Сейда Бал, на 27 години, в Истанбул, сподели, че е лимитирала потреблението на фурната до три пъти месечно, с цел да спести сила. Съпругът ѝ пътува до работа с рейс, с цел да спести гориво, макар че му лишава три пъти повече време.

В Европейския съюз италианските и румънските фамилии са измежду най-тежко засегнатите от скока на цените на газа, демонстрират данните на МАЕ.

Сметките за сила в едно приблизително италианско семейство, основно за газ и електричество, скочиха до 5% от общите разноски на семейството до юли 2022 година от 3,5% през 2019 година, демонстрират данни на компанията за стопански проучвания Prometeia. Нивото през юли е най-високото от 1995 година съгласно данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз

В най-голямата стопанска система в Европа, Германия, сметките за газ на семействата са се нараснали повече от два пъти през юли по отношение на 2021 година, демонстрират данни от ценовия портал Check24, до момента в който цените на дизела за отопление за фамилии с къща със междинна тераса са се повишили със 78% на годишна база през май.

58-годишният Ерджан Ерден живее в град Нида, североизточно от Франкфурт, и работи като машинен оператор във фабрика за минерална вода. " Вземам си душ на работното място след работа и се бръсна на работа ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР