Край на експедициите към Еверест до края на сезона заради

...
Край на експедициите към Еверест до края на сезона заради
Коментари Харесай

Еверест вече е затворен за експедиции заради коронавируса

Край на експедициите към Еверест до края на сезона поради ковид. Непал стопира да издава разрешителни и туристически визи от на следващия ден до 30 април. Преди това същото направи и Китай. Каква е обстановката за хората, които към този момент са там, описа от Непал наш съотечественик.

Сезонът на експедициите към Еверест и други хималайски върхове още не е почнал, само че към този момент е на процедура анулиран с решението на непалските управляващи. Георги Петков възнамерява пътуването до Базовия лагер на Еверест от дълго време и рецесията с ковид го застига в Намче Базар - градче на 3500 метра височина - отправната точка за множеството експедиции в Хималаите.

Георги Петков, Намче Базар, Непал: В момента единствените хора, които вървят натам, към Базовия лагер на Еверест, са тези, които са пристигнали за трекинг. Има доста отказани резервации поради уплахата от ковид. Много хора от други елементи на света просто са се отказали да си създадат пътешествието. Тук всички хижи са празни. Сезонът е доста слаб. Но все пак хората тук одобряват всичко с усмивка.

В Непал са 14 от най-високите върхове на планетата и управляващите печелят по 4 милиона $ от разрешителните за изкачването им, като всеки искащ заплаща по 11 000 $. Но в този момент хижите са празни, чужденците ги няма, а рецесията ще се отрази на доста от локалните хора.

Георги Петков, Намче Базар, Непал: За локалните хора, които разчитат напълно на пари, идващи от тези интернационалните експедиции, това е тотална злополука. Тази година те няма да изкарат никакви пари, което за тях е огромен проблем, тъй като по този метод си изхранват фамилиите. И отново, все пак, тези хора са супер позитивни към всички неприятни вести, които могат да прочетат или да си препредадат един на различен.

В Непал има единствено един доказан случай на инфектиран, само че страната граничи с Индия, където са над 70.

Георги Петков, Намче Базар, Непал: Това, което би трябвало да научим ние от тях и да приемем от техния метод на живот е, че каквото и да ни се случва, пред каквито и компликации да сме изправени, ние би трябвало да ги одобряваме обикновено, без суматоха и напълно положително да гледаме на нещата. Това е, което аз виждам, че се случва тук и това е, коети ние би трябвало да научим. / Българска национална телевизия

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР