Край на двойните стандарти. Комисията по вътрешен пазар в Европейския

...
Край на двойните стандарти. Комисията по вътрешен пазар в Европейския
Коментари Харесай

До 10 млн. евро за двойни стандарти при храните в ЕС

Край на двойните стандарти. Комисията по вътрешен пазар в Европейския парламент поддържа на 22 януари отчет за модернизирането на разпоредбите на Европейски Съюз за отбрана на потребителите. Измененията в законодателството дават на националните органи опция да постановат координирано наказания, които са в действителност способни да трансформират държанието на компании нарушителки.

"Една храна, една напитка, козметика или бебешко мляко, продадени с една и съща опаковка в разнообразни страни членки, само че с разнообразни съставки подронва не толкоз престижа на самата марка, а подронва опцията на европейските институции и на институциите като цяло, да се оправим с този проблем. И тъкмо по тази причина, в Комисията за вътрешен пазар и отбрана на потребителите, на която съм член, гласувахме този вид практики да бъдат прекратени и да бъдат наказвани ", сподели българският евродепутат Ева Майдел.

В същото време омбудсманът Мая Манолова отбрани в Брюксел петицията, която дружно с български жители подаде против двойния стандарт при храните и напитките в общността.

"Предвиждат се драконовски наказания при заблуждение, илюзия или машинация на потребителите при двойните стандарти при храните. ", съобщи Манолова и акцентира, че санкциите ще стигат до 10 млн. евро или 4% от годишният търговски оборот..

Законодателният пакет цели да понижи доста разликите, които съществуват в обособените страни в Европа във връзка с отбраната на потребителите. Регламентира се опцията за подаване на групови искове против търговци и се усилват глобите за компании в нарушаване. Освен това се вкарват нови условия против двойните стандарти при качеството на стоките и за отбрана на данните на хората онлайн.

При покупка от огромен онлайн магазин, където се продават артикули както от компании, по този начин и от други консуматори, купувачът ще би трябвало да бъде ясно осведомен дали насрещната страна е търговец или различен човек. Отговорността за продаваните артикули, която носят търговците и частните лица, е друга, и по тази причина потребителят би трябвало да знае с кого си има работа. Законодателният пакет също по този начин постанова по-голяма бистрота на резултатите от търсенията онлайн. Потребителите ще би трябвало да бъдат категорично осведомени, в случай че дадени артикули или услуги са на челните места в резултатите от търсене, единствено тъй като за това е било платено

Ако един търговец наруши правата на огромен брой консуматори от доста страни, те ще могат да потърсят обезщетения, подмяна или корекция групово. Потребителите от разнообразни страни ще могат да бъдат представлявани от една и съща организация, която не преследва облага (например, асоциация за отбрана на потребителите). Освен това правото на финансова отплата или преустановяване на контракт при нечестни търговски практики ще бъде едно и също във всички страни от Европейски Съюз. Към момента в тази област има разлики сред страните членки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР