Край на безсрочните лични карти – отпускат 30 години на

...
Край на безсрочните лични карти – отпускат 30 години на
Коментари Харесай

Край на безсрочните лични карти – отпускат 30 години на всеки над 70

Край на безсрочните персонални карти – отпускат 30 години на всеки над 70. Инвалидите няма да носят хартиени документи, с цел да употребяват понижената такса.
Лична карта ще може да се вади в границите на един работен ден,
само че да се получава единствено на избрани места, а навършилите 70 година българи ще имат опция за документи със период 30 година Това плануват промени в разпореждане на Министерския съвет, оповестено за публично разискване. Изменението се постанова поради влизането в действие на Закона за електронното ръководство.
Личните карти, декларирани с експресната услуга  ще могат да се получават единствено на избрани места
Това са столичната дирекция на полицията и регионалните дирекции в страната, както и в централата на “Български документи за идентичност ”. Тя към момента е на бул. “Мария Луиза ” в София, само че се чака скоро да бъде преместена в нова съвременна постройка.

Постановлението вкарва и дерогация за безсрочните персонални карти, издавани до момента на хората над 70-годишна възраст. По тяхно предпочитание ще може да им се издава документ с годност за 30 година Това се постанова поради правилник на Европейски Съюз, който се ползва в страните членки от 2 август 2021 година Там
няма опция за издаване на безсрочни персонални карти
Записано е, че в съюза персоналните карти са с оптимален период на годност 10 години, само че е посочено, че всяка страна може да планува и по-дълъг период.

Сега човек на възраст над 70 година може да употребява персоналната си карта да вземем за пример за пътешестване в чужбина за период от 10 години. След това тя не важи.
С 30-годишна персонална карта ще имат повече време за пътешестване зад граница.
При подаване на заявление за издаване и замяна на шофьорска брошура идентичност ще се потвърждава и със остарялата, плануват още измененията в постановлението. Този документ с изключение на дееспособност за ръководство на автомобил потвърждава и идентичност посредством персоналните данни, въведени в него.

Сега това става с персонална карта, краткотраен документ за идентичност или паспорт. Постановлението ще прави и
по-лесно подаването на документи в някои случаи
Хората няма да имат обвързване да носят документ от разнообразни институции, където към този момент има обединен електронен указател.

Така да вземем за пример при придобиване или губене на българско поданство да няма заявление с данни, които към този момент са въведени в Националния автоматизиран информативен център. Те ще се получават служебно от Министерството на правораздаването. Също по този начин информацията за засвидетелствуване на трайни увреждания ще се получава служебно от Единната осведомителна система на здравната експертиза. Хората ще носят документи оттова, в случай че не е налична, с цел да употребяват понижената такса за издаване на документ за идентичност.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР