Кратко животоописание на св. Терентий, Неонила и чадата им Св. мъченици

...
Кратко животоописание на св. Терентий, Неонила и чадата им
Св. мъченици
Коментари Харесай

Св. мчци Терентий и дружина

Кратко животоописание на св. Терентий, Неонила и чадата им

Св. мъченици Терентий и Неонила и чедата им - от Сирия, отказали да принесат жертва на идолите. След жестоки мъчения със седемте си рожби били посечени с меч по време на император Декий - III век.

† Траянополский свещеник Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.

В памет на светите мъченици Терентий и Неонила

Блаженият Терентий, благоверен християнин, се съчетал в легален брак с единоверната Неонила и от този брак им се родили седем деца: Савил, Фот, Теодул, Иеракс, Нит, Вил и Евникия, които те възпитали в благочестие. Когато децата дружно с родителите си били хванати от нечестивите и изправени пред беззаконния съд, те ясно изповядали Христа и похулили идолите. Заради това те били окачени и измъчвани със стъргане, при което поливали раните им със мощен оцет и ги обгаряли с огън. А светиите се молели с старание и се утешавали един различен. Бог не презрял моленията им и им изпратил Свои свети ангели, които ги освободили от оковите и подали излекуване на раните им. Като видели светиите ненадейно освободени от оковите и изцелени от раните, нечестивите се ужасили. След това светиите били хвърлени на зверовете, с цел да бъдат раздрани, само че не претърпели никакво зло, защото по Божия заповед зверовете били кротки като овце. Тогава те били хвърлени в казан с врящ катран, само че в същия момент огънят загаснал и котелът се охладил, а катранът замязял на прохладна вода. Като видели, че мъченията не нанасяли никаква щета на светиите, злочестивите мъчители отсекли главите им с меч. (Светците приели мъченическа гибел по време на царуванети на Деций (249-251 г.).

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР