Краткият отговор е - не съвсем, поради немарливост изобщо към

...
Краткият отговор е - не съвсем, поради немарливост изобщо към
Коментари Харесай

Справяме ли се със зачестилите инсулти

Краткият отговор е - не напълно, заради небрежност въобще към здравето и неведение от страна на по-голяма част от пациентите. Други пък избират да се лекуват по способа " Питай Google ".
Как това може да се преодолее? Разбира се, със съдействието на лекарите. Интересен метод в тази област оферират експертите от публичната болница УМБАЛ " Св.Анна ".

Още преди две години един от най-хубавите български лекари в своята област - доц.д-р Росен Калпачки предизвести в изявление за novini.bg за тревожната наклонност, че болесттите от инсулти се усилват в резултат на Ковид 19.

Доц.Калпачки е шеф на Клиниката по нервни заболявания в УМБАЛ " Света Анна " /преди Окръжна болница/, началник е на най-големия Център за лекуване на инсулти в страната, който се намира в същото лечебно заведение.
В началото на този месец международни организации оповестиха, че

рисковите инсулти към този момент зачестяват и измежду младежите освен у нас, а и по света.

В подтекста на тези тревожни за съвремието ни трендове, е похвално усилието на експертите и институциите, които поставят старания за помагане на болните от тази подла болест и техните заболявания.
Като УМБАЛ „ Св. Анна “-София, която беше хазаин на първото по рода си образование на пациенти с инсулт и техните близки. Затова оповестяват от лечебното заведение.
Там през вчерашния ден са дискутирани най-важните тематики за лекуването на инсулт. 
" Д-р Добринка Калпачка се спря особено на това какво съставлява Афазия и какво да чакаме. Д-р Нина Гацова изнесе лекция за главните понятия и способи употребявани при рехабилитация след инсулт. В прочувствена тирада своя персонален опит в грижата за потърпевш от инсулт пациент показа и Дорина Добрева Асоциацията ръководител на Управителния съвет на Асоциацията за инсулт и афазия (АИА).

Модератор на срещата беше доцент доктор Росен Калпачки.

След лекциите, в препълнената зала на последния етаж на Сграда Изток в болница УМБАЛ „ Св. Анна “-София АД се организира напълно откровена и извънредно потребна полемика по съвсем всички наранени тематики. Хората живо се интересуваха освен от най-новите способи на лекуване и рехабилитация, само че и от чисто практическите препоръки за това по какъв начин да живеят дружно с пациент след инсулт и по какъв начин да улеснят интеграцията на потърпевшия в обществото! "
Смятам, че самодейността е доста потребна, тъй като подлата болест заварва множеството хора неподготвени по какъв начин да реагират, когато, да не дава Господ, това се случи. Освен това здравната небрежност е присъща за огромна част от нашите сънародници. Липсата на предварителна защита и грижи за нашето здраве, е един от най-сигурните начини за си останем в черната статистика на класациите като най-болнава нация. Това зависи от нас самите и е в нашите благоприятни условия да бъде преодоляно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР