Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на

...
Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на
Коментари Харесай

Математикът Витанов с лоша прогноза заради Омикрон

Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 05 януари 2021 година, показа на стената си във Фейсбук проф. Николай Витанов.

Ето какво написа той:



" До края на седмицата няма да пиша доста. Част от екипа ми е още в отпуска, а сме пуснали компютрите да посъберат статистиката за света около новогодишните празници. И в другите страни има почиващи, така, че някои компютри там ще проработят към края на седмицата. Затова - потеглям с кракък разбор, който с течение на времето ще доближи естествения си размер.

Какво е ситуацията през днешния ден:

1. Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1.27. Над 1 е, което значи, че се чака обсега на болестта да пораства и натоварването върху здравната система да се усилва. Числото е под 1.3, само че е съвсем там. Спомняте си прогнозата ми, че проблемите ни всъщност ще стартират след Ивановден. Ивановден наближава, репродуктивното число се чака да пораства и да приближи 1.3. Знаете, че като стане 1.3 започвам да изброявам 14 дни. Утре се чака цифрата да трансферира 1.3,
14 дни оттова са 21-ви януари - в съгласие е с упованията да имаме цялостна доминация на омикрона почти тогава ( спомянте си, че ноемврийската ми прогноза беше постигане на доминация 3-4 седмици след появяването му, която беше седмица преди Новата 2022.).

Досега не е било 14 дни подред да сме с базово репродуктивно число над 1.3
Картите през днешния ден. Да ви предупредя - до края на седмицата разглеждайте тези карти като оптимистичният сюжет. С други думи - може и да е по-лошо от това, което ще видита на тези планирани карти.

2. Картата според методиката на риска на Министерството на здравеопазването. Очакванията са следните. Зелено към този момент няма. Областите на равнище 4 се усилват. В тези области разпространениетона вируса е мощно дифузно. Тоест, неприятностите там предстоят.

3. Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Виждате, че София-град и Варна са в много пурпурен цвят. Започва още веднъж образуването на проблематичната зона в Западна България. До 1 седмица се чака тази зона да се е формирала изцяло. С други думи - чака се да обхване и Северозападна България.

4. Картата на риска по нашата методология. Вчера писах, че упованията са виолетовото бързо да измести аленото като доминантен цвят. Днес това е към този момент факт. Пазете се, значимото е да сте здрави.

5. Дифузното разпространяване. Вчера го имаше в 7 области на страната и ви писах че това бързо ще се промени. Днес областите с дифузно разпространяване са 26. Няма такова към момента в Кърджали и Разград. Няма да е задълго обаче.

6. Смъртността се чака да остане на досегашните равнища - 50 - 60 приблизително дневно. Вчера ви посах, че през днешния ден може да се повече, заради особеностите на отчитането. Тук упованията са даже за има лек спад пред идващото седмица.

7. Локдаун. Питат ме постоянно. Прогнозата ми беше, че до края на предходната година няма да има. Тя беше направена още октомври месец и както видяхте, се реализира. Сега за тази година. Зависи по какъв начин здравната система ще понесе натоварването. Ако следите интервютата ми по малките екрани, постоянно акцентирам на това, армията, която се бори с този вирус, да е в положително здравословно положение и да има средства за битка. Не се чака натоварване на интензивните отделения такова, каквото беше при предходните талази. Може да има обаче доста случаи за неинтензивно лекуване и в случай че се допусне персоналните лекари и личния състав в лечебните заведения да се изпоразболеят, няма да има кой да се грижи за болните и тогава ще би трябвало да се мисли и за такива ограничаващи ограничения. Засега, такава заплаха няма, не чакам да възникне и в идващите две седмици. Тъй, че прогнозата е: до 20-ти януари не се чака налагането на локдаун.

8. Мерките. Спазвайте, каквито ограничения има, те не са по никакъв начин строги. Важното е да сте здрави. Може и да се ваксинирате. Знаете, че юрдеците крякат, тъй като виждам много статистиката за смъртността. Гледам я, да, виждам какво става у нас и по света. Изводът е еднопосочен. При висока степен на имунизация смъртността мощно спада.

9. Веселата част.
Вчера предизвестих пухкавите ми юрдечета да се пазят, тъй като през днешния ден Омикронът ще покаже зъбите си. Крякнаха против мен, че след празниците броят на случаите е висок. Така е, това всички го знаят, само че по кое време след празници сме имали 6200 нови случая. Юрдечета мои, през вчерашния ден ви приканих по малкия екран. Спазвайте ограниченията, с цел да неуспехите песимистичния сюжет на Витанов, а той е, че през март месец на формалния портал ще забележим над 1 000 000 като число за записаните инфектирани и над 33 500 като число за смъртните случаи. Давайте, дано на лошотия Витанов да му стане зле, дано не се осъществя песимистичния му сюжет. Давайте, че в случай че не се напънете, ще се осъществя. От вас зависи, само че с крякане единствено няма да стане. Трябва и ограничения да се съблюдават, ваксинацийка, туй-онуй, по-малко пъчене, повече натурализъм. Само по този начин ще натриете носа на омразния Витанов. Давайте, натрийте ми носа. Давайте, не крякайте и помнете закона на Витанов:

Някои хора са толкоз елементарни, че даже не могат да осъзнаят какъв брой са елементарни.
Някои ще кажат, че съм жесток. Брутален съм, да. Както виждате, подхващам дейности да дестабилизарам песимистичния сюжет, който самичък съм предсказал. Ама без помощ от юрдечетата няма по какъв начин да стане.

10. Това е за през днешния ден. Желая да сте здрави и сполучливи и дано вирусът да ви заобиканя. "

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР