Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на

...
Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Имам две добри новини от компютъра

" Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 04 ноември 2021 година

Тази информация е за хората, които желаят да знаят какво чакам, че ще се случи с пандeмията в околните дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или неприятно, това излиза, това ви пиша.

Вече е ясно, че вторичният пик на вълната беше през октомври, както беше предсказано. Максималният брой случаи бе малко под 7000, което също е добра съвпадане с предсказанието ми за 7000 - 7500 регистрирани случаи, които може да намерите из старите вести отпреди 2 месеца. Както

от дълго време знаете, тия, които четете постоянно тези разбори, намираме се в Долината на рева - доста нови случаи, висока смъртност. Вероятно се питате, какво споделят компютрите за времето, когато ще съм в чужбина. Казват следното. В средата на седмицата сред 14-ти и 21-ви смъртността и броят дейни случаи ще доближат местни пикови стойности и се чака бавно да стартират да понижават (вторниците не ги броим). Много е значимо това понижаване като почне, да не стопира. Това е предпоставката за спокойни Коледни празници.

Ако изглупеем да тръгнем отново нагоре по стълбата на увеличение на броя на случаите във втората половина на ноември, декември няма да е радостен. Тъй, че, пиша ви по кое време се чака да се обърне наклонността към натоварване на здравната система, оттова нанатък каквото сготвите, това и ще имате на трапезата за Коледа като резултати от пандемията.

Иначе положителните вести не престават. Базовото репродуктивно число към този момент пети ден е под 1.3. Тази заран е 1.199. Обхвата на болестта се уголемява, здравната система е в режим на техническо и кадрово претоварване, само че ще устиска. Какво ще им е на хората от първа линия и на поддържащите ги е различен въпрос. Тежко ще им е. Но можем да се гордеем с тях.

Писах през вчерашния ден, че дейните случаи се чака да трансферират 110 000 и да тръгнат към 115 000. За хората на първа линия и шефовете на лечебни заведения - ориентировъчното число за оптималното натоварване на здравната система във връзка с дейни случаи - 125 000 - 130 000. В момента са към 108 000. Можете да се извършите сметката - още 20-на % нагоре от това, което имате. Извинявайте, че ви го пиша по този начин увъртяно, само че вие ще си извършите сметката, а пък психическото положение на хората ще бъде непокътнато.

Друга положителна вест е, че знаците, характеризиращи разпространяването на болестта стопираха да порастват - замръзнаха на място, този за София-град дори падна и то не малко, което е добра вест. Стойностите обаче са си високи, което демонстрира, че новите случаи няма да намалеят внезапно. Но няма да станат и 20 000 дневно, за задачата знаците би трябвало да тръгнат внезапно нагоре, а те не го вършат. С две думи - експоненциалният напредък завърши - мечката заспа и в случай че не я дърпаме за опашката, ще си спи. Пиша ви го това, тъй като компютрите споделят, че не е дребна вероятността да се намерят групи от хора, които да почнат да пробват да дърпат заспалата мечка на експоненциалния напредък за опашката.

Статистика за смъртността (данни от уеб страницата https://coronavirus.bg/)

Починали в края на октомври - 23 999

Починали за ноември 20201 - 24 589

Починали ноември 2021 - 590 – (за 3 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Тук повечко мнения като се върна от чужбина на 14-15 ноември.

Но един въпрос от викторинката на Витанов: Какво мислите за цифрата 3000? А за числата над 3000?

Следват картите.

Най-напред картата на риска според проекта на Министерството на здравеопазването. Ситуацията си остава комплицирана - 27 области се чака да са на равнище 4, през тази вълна Кърджали ще е изоглавен от общата танденция както беше Видин при предходната вълна (винаги съм казвал, че пандемията е развой с памет - помните още панаира с кебапчета и сръбско във Видин, след който нещата там потеглиха на зле и още не може да се оправят. Обяснението е просто - системата има памет. Процесът не е от тези, дето ги има по учебниците по доктрина на вероятностите. )

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост проблематичната област в западна България се мъчи да се възвърне. Кодовата дума тук е мъчи се. Ами не и помагайте, оставете я да се мъчи - това е моят съвет за седмицата, когато ще съм в чужбина. Става дума за хората от София-област.

Ако вие не и помогнете, няма да се възвърне.

Иначе на картата на риска по нашата методология нещата са си изцяло виолетови. Тоест, случаите може и да поспаднаха, само че отбой не трябва да се свири никога. Като се появи зелено по тая карта - тогава.

Знаете, че аз бях този, който сподели, че цялостен локдаун няма да има и че приказките за него ще почнат да отшумянат. Тренда на напредък на новите случаи се пречупи (засега), писах ви, че след към 2 седмици се чака да се пречупят и други трендове. Ако не дърпаме заспалата мечка за опашката, ще минем и без цялостен локдаун. Политически също е неизгодно да се постанова - до изборите има 10-на дни, в случай че се наложи локдаун, резултата няма да се е почувствал до тогава, а виж, народът ще е разгневен (особено тези, които имат зелени сертификати).

Тъй, че, отпътувам за чужбина и си мисля, че цялостен локдаун няма да се наложи, пък като се върна, ще забележим какво е станало и ще разясняваме. С две думи - пожар - чок, локдаун - йок.

С две думи - ситуацията се поотпуска, само че продължава да е неприятна. Е, до момента в който се върна, по-лошо от това, което е, не се чака да стане. Правете каквото желаете, ходете, където желаете. Но стойте на задоволителна отдалеченост от другите и не се заседявайте доста тук-там, където има доста хора. Минимизирайте опцията някой да ви болести - стойте надалеч от места на всеобщи събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, обикновени неща.

Който желае, може и да се имунизира (ама не е задължително)

Пазете се.

Това е за през днешния ден. Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля. ", написа проф. Николай Витанов в персоналния си профил във фейсбук.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР