Краставиците са една от зеленчуковите култури, които често се споменават

...
Краставиците са една от зеленчуковите култури, които често се споменават
Коментари Харесай

Нови сортове краставици се справят със зелената мозайка

Краставиците са една от зеленчуковите култури, които постоянно се загатват в медиите през последните месеци поради високите им цени на пазара. Традиционно, те са по-скъпи през първото тримесечие на годината. Това значително се дължи на доста по-високите разноски за производството им, както и на лимитираното локално предложение. Все отново, през тази година, се следи доста нарастване в цените. По данни на Центърът за стопански проучвания в селското стопанство (САРА), прогнозните изкупни стойности за март 2023 г. са 3,00 лева./кг. Това ниво е съвсем два пъти по-високо от регистрираното през декември 2022 година Данните на Национален статистически институт за цените на селскостопанската продукция също демонстрират сериозен растеж при оранжерийните краставици. На годишна база, се регистрира повишаване с 13%, като през първото тримесечие на 2022 година, този растеж е бил 38%. Очакванията са тази наклонност да се резервира и в идващите месеци на тази година, когато стартира предлагането на български краставици.

Основното предизвикателство при ранното произвеждане на краставици е обвързвано с поддържането на оптимална температура в оборудванията, с цел да се реализира добър рандеман. Особено при сегашните високи цени на горивата, постигането на подобаващ микроклимат изисква съществени вложения. При по-късното произвеждане, през лятото, условието за отопление отпада, само че производителите срещат провокации от различен вид. Те са главно свързани с появяването на редица заболявания и неприятели по растенията. Сравнително високите температури през тази година може да са били от изгода за ранното произвеждане, само че са причина за доста по-ранна поява на вирусни болести. 

Едно от най-често срещаните такива е зелената краставична мозайка (CGMMV). В множеството случаи, един път появила се, болестта е сложна за цялостно заличаване. Препоръчва се производителите да спрат засаждането на каквато и да е просвета от семейство тиквови в рамките на три години, което нанася огромни вреди и води до загуби. За да се оправят със болестта, може да ползват няколко метода на предварителна защита:
• Използвайте сортове краставици с резистентност на вируса. По този метод ще намалите появяването и да ограничите разпространяването.  • Прилагайте положителни хигиенични практики. Вирусът се популяризира контактно, по тази причина е значимо да се дезинфекцират облеклата и инструменти, изключително в случай че са били в контакт със инфектирано растение.   • Ограничете разпространяването на векторите пренасящи вируса. Това най-често са инсекти и е значимо да приложите сложна химическа и биологична битка с разпространяването им.  • Подобрете изискванията за напредък. Здравите и добре отгледани растения са по-малко уязвими за зелената краставична мозайка.  • Унищожете инфектираните растения. Ако се появи зелена краставична мозайка е значимо да не позволявате инфектираните растения да останат в оранжерията. Те би трябвало да бъдат отстранени незабавно и да се изхвърлят дружно с всичко, което е било в контакт с тях.
Превенцията остава най-ефикасният способ за справяне със зелената краставична мозайка. Затова Синджента се стреми да предложи хибридни сортове краставици с резистентност на вируса. Такъв вид е точно “Бомбър “, който в последните сезони се утвърди като желан избор за произвеждане през лятото. 

В устрема си да предложи нови и усъвършенствани сортове в България, през сезон 2023 година в опити влизат и три нови сорта краставици от Синджента, с висока резистентност на зелена краставична мозайка. Те към този момент са се потвърдили в Испания и дават отлични резултати на производителите там. Затова е значимо да се изпитат на локално равнище, с цел да се види до какъв брой дават отговор, както на локалните условия на произвеждане, по този начин и на пазарните условия като размер, цвят и усет. 

Новите сортове се чака да бъдат сполучливи допълнения към към този момент познатия „ Бомбър “, който се е потвърдил на пазара, освен като резистентен на зелената мозайка, само че и с прелестните си вкусови качества. Това споделя и Цветан Йорданов, който залага на „ Бомбър “ при производството си на краставици през лятото. „ Това, което ми харесва в сорта „ Бомбър “ е най-много самия плод, който е към 30 см и в това време има съвършен търговски тип. Нещо в допълнение, което прави много положително усещане при търговията с тази краставица е, че цветът е мощно изразен “, показва производителят от Мездра. 

Лятното произвеждане на краставици в България има своите провокации, с цел да постигнете добър добивен капацитет. Затова е значимо да изберете сортове, които ще ви предпазят от заболявания и неприятели, като зелената краставична мозайка. Освен познатия на пазара „ Бомбър “, Синджента се стреми да отговори на условията на пазара с опити на нови сортове, с висока резистентност на вируса. По този метод ще имате, по-широк избор  както от средства със справяне със зелената мозайка, по този начин и в предлагането на артикули с отличен търговски тип. 

Вижте повече за Бомбър на: 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР