Красивото езеро Панчарево се преобразява в приказен гръцки остров за

...
Красивото езеро Панчарево се преобразява в приказен гръцки остров за
Коментари Харесай

Езерото Панчарево се преобразява в приказен гръцки остров за Mamma Mia!

Красивото езеро Панчарево се преобразява в баснословен гръцки остров за най-гледания мюзикъл на Софийска опера - " Mamma Mia! ". Чаровните актьори и артисти, които вземат участие в спектакъла на акад. Пламен Карталов, ще изиграят 9 представления на обичаната лятна сцена на меломаните " Музи на водата ".

От 25 август до 4 септември многочислените фенове на " Mamma Mia! " имат щастието да се насладят на песните на ABBA " Super Trouper ", " Dancing Queen ", " Knowing Me, Knowing You ", " Take a Chance on Me ", " Thank You for the Music ", " Money, Money, Money ", " The Winner Takes It All ", " Voulez-Vous ", " SOS ", основани от гениалните създатели и реализатори от групата Бени Андершон и Бьорн Улвеус.



А при започване на септември се чака спектакълът да бъде изигран за стотен път и то край езерото Панчарево, което е своебразен връх в петото лято на " Mamma Mia! "

Мюзикълът, подложен за пръв път в България през 2018 година от режисьора маестро Пламен Карталов се играе при голям триумф и на сцената на Софийската опера и на многочислени летни подиуми в страната. Тази година спектакълът още веднъж провокира възторг с гостуването си край Белоградчишките скали и на Античния спектакъл в Пловдив.



Пламен Карталов трансформира всички песни на АББА в спектакъл на обстановки и подиуми, в които публиката интензивно взе участие в действието. То се развива доста динамично с рефлексии, които подтикват феновете да мислят и да съпреживяват историята на героите. Един трогателен театър, в който режисьорът въодушевява артистите да приказват, играят, пеят и танцуват с цялостната си непринуденост и отдаденост, пристрастеност и професионализъм.

Тук текстът и музиката на песните имат същински смисъл за публиката, защото се извършват на български, пресъздават се от режисьора и той основава съответни обстановки, естествено изграждайки ярка драматургия, в която разумно се вписват играта, танците и музиката и нищо не е оставено на случайността.



Актьорите от " Mamma Mia! " се молят най-много на хубаво време без дъжд, тъй че да съумеят да изиграят всички спектакли на сцената край езерото. Ако въпреки всичко времето в някои дни не се окаже толкоз благосклонно към феновете и артистите мюзикълът ще се играе на сцената на Софийската опера и балет от 20,30 часа - половин час по-късно в сравнение с оповестения час за начало на езерото Панчарево.

" Mamma Mia! "  се радва на дълъг театрален живот у нас, тъй като режисьорът Пламен Карталов не прави имитация на мюзикъла, както нормално се прави по света, а има цялостна независимост на режисурата и интерпретациите. Директорът на Софийската опера получи особено позволение от създателите на мюзикъла да създаде своя идея за спектакъла и да предложим друга театрална трактовка на великите песни на АBBA.



Неслучайно спектакълът стана толкоз друг и извънредно въздействащ. Много хора, които са гледали мюзикъла в чужбина, споделят, че " Маmma Mia! " на Софийска опера е доста добра режисура и почтено може да се подреди до огромните театри в света. Запазен е духът на мюзикъла, макар че е приспособен съгласно усетите и настройката на българската аудитория и на младежите! И този самобитен флирт сред артистите и феновете носи триумф на спектакъла към този момент четири години.

Втората загадка на триумфа на българската " Маmma Mia! " се крие в любовта, с която играят артистите и във взаимната любов и химия сред тях. Жизнерадостното въодушевление на превъзходните солисти на Софийската опера и гост-звездите, които превземат феновете с вълшебните си гласове, шеметните танци, пъстроцветните облекла, се предава на публиката. Емоционалният заряд и усмивките на артистите минават през хилядите фенове от първия до последния ред, част от които се престрашават да танцуват около редовете в такт с артистите и да пеят с тях.



Самият режисьор показва превъзходна гъвкавост и танцувални умения и от време на време се включва във финалните танци под ритъма на ABBA, като по този начин показва уважението си към целия екип на спектакъла.

Хитовете на ABBA ни описват любопитната история на една млада жена, която търси личния си татко. В навечерието на нейната женитба на божествен гръцки остров, мощното предпочитание на една щерка да открие самоличността на татко си, връща трима мъже от предишното на майка ѝ назад на острова, който са посетили за последно преди 20 години. 



Търсенето стартира, когато младата, сполучлива и лъчезарна певица и актриса Весела Делчева в ролята на основната героиня Софи, се взира в тайния дневник на майка си, с цел да открие по датите отпреди 20 години тримата си вероятни татковци. В ролята на изкусителя проектант Сам на езерото Панчарево ще се редуват магнетичният артист и артист Владимир Михайлов, естрадната и оперна звезда Орлин Горанов и наложеният солист на Софийска опера и надарен балетист Кирил Иванов. 

В кожата на писателя странник Бил влиза даровитият баритон Александър Георгиев, а в ролята на ексцентричния безгрижник Хари се сменят известният оперен и оперетен артист Николай Павлов и носителят на " Икар " за дублаж - „ Златен глас “ – надареният артист и артист Симеон Владов.



Актрисите с кадифени гласове Еделина Кънева и Людмила Козарева се изявяват в ролята на дамата с доста секрети и майка на Софи - Дона, невероятните Яница Маслинкова, Елена Стоянова, Силвана Пръвчева и Деница Шопова се превъплъщават надлежно в функциите на нейните приятелки - Таня и Роузи.

Младият и обаятелен артист Радослав Владимиров играе обичаният на Софи - Скай, като в същата роля влиза и надареният Георги Арсов. Сияйните Цветелина Коцева и Аделина Томова играят надлежно Лиза и Алиа. Вихреният Боян Арсов е палавият Пепър, пламенният Георги Джанов е в ролята на Еди, а расото на свещеника облича едно от познатите имена на Софийска опера Пламен Гранжан.



Диригент на оркестъра на Софийската опера и балет е надареният маестро Светослав Лазаров. " Гръцката " сценография е дело на Нела Стоянова, а костюмите - на Християна Михалева. Песните на АBBA звучат в мюзикъла в майсторския превод на български език на Милена Боринова.

Актьорите споделиха пред Lupa.bg, че " Mamma Mia! " е обичан техен мюзикъл, тъй като ги зарежда неимоверно, изключително когато спектакълът се играе на открити подиуми. Всички актьори от спектакъла на маестро Карталов впечатляват с необхватен гласов капацитет и с изключителни пластични и хореографски благоприятни условия, както и с умеенето еднообразно надарено да изобразят както комични, по този начин и трагични обстановки, които или те карат да се превиваш от смях или пък да затаиш мирис в очакване на развръзката.



" Този театър е основан с голяма обич, всички го обичаме ", показа пред Lupa.bg прелестната Весела Делчева. Тя е изключително заредена с позитивни страсти и с жар играе ролята на Софи към този момент пета година.  " За мен това заглавие е едно от най-оптимистичните. Нашата цел и вяра е да заредим публиката с позитивизъм и светли мисли! ", сподели солистката на Софийска опера.

" Успехът на мюзикъла се дължи на прелестната постановка, сценография, на артистите, на метода, по който се играе, защото спектакълът непрестанно се обновява, непрестанно се развива и то за какво? Защото просто има обич. Това е разковничето – любовта. Тя е ключът към всичко и към триумфа на „ Mamma Mia! “ в България ", уверена е лъчезарната Весела.



Обаятелният Владимир Михайлов, който е в ролята на Сам - разбивача на дамски сърца, също не крие насладата си да е част от неповторимото прекарване " Mamma Mia! ".

Според него сцената на " Музи на водата ", на която се извършва мюзикълът, отключва особена сила, тъй като ти си в естествения фон на природата, зад теб са красиви хълмове и езеро.  " Mamma Mia! " е лятно зрелище, то носи тъкмо тази сила ", разяснява артистът с китара. И както самичък добави: " Неслучайно назовават мюзикъла " черешката на тортата ", тъй като в едно такова зрелище в действителност може да покажеш синхрона сред актьорската игра, песента и танца. "

„ Mamma Mia! “ ми е обичано зрелище с обичани сътрудници и с доста заряд и комизъм. С този мюзикъл постоянно е празник ", споделя Владимир Михайлов. 



" Работим с лекост и на драго сърце ", сподели пред Lupa.bg и певецът Александър Георгиев, който с огромна сила влиза в ролята на другия вероятен татко на Софи - Бил. При това той ще се изяви във всичките настоящи летни представления. " Оприличавам Бил Остин със себе си. Той е публицист, странник, човек, който търси страсти, прекарвания. Има зад тила си бурни прекарвания и ги предава посредством разговорите в пиесата. Мисля, че Бил ми пасва сносно ", споделя дългогодишният солист на Софийската опера.



За младия притежател на " Икар " Боян Арсов " Mamma Mia! “ също е първият мюзикъл, в който е взел участие. Той влиза в ролята на Пепър. " Екипът е страховит. Когато влязох в спектакъла нямах този опит, който към този момент натрупвам зад себе си на тази сцена и съм признателен на всички актьори и артисти, които ни помагаха да напредваме дружно с тях ", разкри артистът. Той също направи едно маратонско присъединяване тази година, като взе участие в спектаклите и на Античния спектакъл в Пловдив, и на Белоградчишките скали, и в този момент на езерото Панчарево.



" Много е сложна тази физическа ангажираност, която имаме в Mamma Mia! “. Ако не си подготвил тялото си, в случай че не си разгрял, в случай че един или два дни по-рано не си минал частите, не си се разпял, не се получава добре. Аз знам, че за тази роля ми трябват най-малко три дни да се разпявам всеки ден, с цел да влезе гласът ми в тази форма, която е нужна за този театър ", разкри пък пред Lupa.bg младият артист и певец Радослав Владимиров, който се изявява запаметяващо се като Скай.



Насладете се на безконечния мюзикъл “Mamma Mia! ” в магнетичната прегръдка на Панчаревското езеро на 25, 26, 27, 28, 31 август, както и на 1, 2, 3 и 4 септември от 20:00!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР