Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО, в интервю за предаването

...
Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО, в интервю за предаването
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: Ситуацията е деликатна и изисква здрав разум

Красимир Каракачанов, почетен ръководител на Вътрешна македонска революционна организация, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Мой идващ посетител е почетният ръководител на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов. Здравейте. 

Здравейте. 

Г-н Каракачанов, успяхте ли да наблюдавате лидерската среща на ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната “- " Демократична България “? 

Не в детайлности, тъй като всеки си има работа. 

Разбира се. Какво ви прави обаче усещане? Виждате ли някакъв конструктивизъм в диалозите, някаква светлина в тунела? 

Поне по този начин наподобява от това, което слушах по някоя от радиостанциите. Но какво тъкмо ще произлезе – занапред следва да забележим. Както и вие чухте, те си дават време, с цел да обмислят. Така че уповавам се да измисля нещо рационално за страната, тъй като това, което виждаме в последните две години, беше всичко друго, само че не и прояви на здрав разсъдък и на национална отговорност. 

Г-н Борисов изиска авансово от " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “ да му дадат почти състава на Министерския съвет, който считат да предложат, с цел да се откаже да предлага с първия мандат. Как коментирате този ход на водача на ГЕРБ, господин Каракачанов? 

Всъщност той няма доста други ходове. Той има два хода. Единият е този, за който и вие споменавате. Другият вид е да се опита да направи болшинство с останалите политически обединения, като Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН “. Това му е вид, който може да направи. Тук, несъмнено, поражда въпросът дали ще му бъде разрешено от външните му началници. Нали знаете, той обича да споделя, че има началници, външни, огромни – дали те ще му разрешат да направи сходен ход, първо. И второ, несъмнено е обаче, даже да му разрешат неговите началници, че това ще му донесе имиджови вреди, тъй като неговите лични гласоподаватели няма да бъдат очаровани от това, че той прави коалиция с Движение за права и свободи и с Българска социалистическа партия. 

Г-н Асен Василев също е податлив да отстъпи, само че трябвало да се съветват с партиите в обединението, което също е обикновено, да има някакъв разговор вътре в партията. Обединиха са към визията, че обстановката е ексцентрична. Вие по какъв начин я възприемате през днешния ден политическата обстановка? 

Нестандартна е… по какъв начин да кажа, доста възпитано казано. Тя е безусловно идиотска и за това виновност носят и самите партии, част от партиите, които днеска преговаряха – имам поради най-много " Продължаваме промяната “, тъй като те имаха опцията и направиха едно държавно управление, направиха една коалиция, която се провали с гръм и тропот поради неналичието на естествен разговор и естествени взаимоотношения вътре в самата коалиция. Така че тя, обстановката, е такава, тъй като виновността е тяхна. Получиха доверието на българските жители, направиха държавно управление, само че започнаха да вършат нелепост след нелепост. Скок на цените на питателните артикули, позволиха инфлация, позволиха монополите да се развихрят, направиха две-три врътки, да не употребя друга дума, с които на процедура нанесоха сериозен удар върху българската стопанска система и българския бизнес – приказвам за цените на газта. Уж борейки се с " недемократичния “ съветски газ, отново купуваха съветски газ, само че през фирми-посредници и натовариха потребителите и бизнеса с 30% по-високи цени. Това провокира и вътрешни разтърсвания.

Помните връзките, които се бяха основали сред " ИТН “ и " Продължаваме промяната “ и по тематиката " Македония “, пък и по тематиката за плановете за пътната инфраструктура, и това докара до рухването на държавното управление. Така че обстановката е доста по-тежка, тъй като две години някой си правеше опити с българския народ и си мислеше, че като отиваме от избори в избори, ще пристигна моментът, в който ще завоюва безусловно болшинство и ще може самичък да прави болшинство в Народното събрание и да ръководи безусловно независимо и безотчетно. Само че, както виждате, жителите не желаят това и не го разрешиха – със своя избор имам поради. Така че обстановката е деликатна и изисква здрав разсъдък, тъй като от една страна се намираме в сериозна икономическа рецесия, въпреки това, войната тропа на портата, както се споделя, а пък България се ръководи от служебни държавни управления към този момент близо две години и от едно държавно управление, което видяхме, че беше извънредно несъответстващо в държанието си за тези шест-седем месеца, в които управляваше. 

Г-н Каракачанов, повече вреди за партиите, за парламентаризма у нас биха били едни нови избори поради невъзможността от сформиране на държавно управление, или за нещо друго? Какво е вашето мнение? 

Има смисъл от партиите, в случай че те служат на националния интерес и обслужват ползите на цялото общество. Ако не обслужват ползите на България и на българския народ, какъв е смисълът от тези партии? Така че те би трябвало сега да намерят рационалния компромис и да излязат пред обществото с една доста ясна стратегия за това по какъв начин ще излезем от тази икономическа, военна рецесия, в която се намираме. А в случай че има нови избори, в случай че те не съумеят да се схванат и има нови избори, и парламентаризмът, и изобщо цялата партийна политическата имам поради, ще пострада, тъй като виждате, че хората от избори на избори все по-малко гласоподават, тъй като не имат вяра на партийните водачи и не имат вяра на партиите. На последните избори видяхте – гласоподаваха 40%, от които 40% излезли до урните, 5% гласоподаваха с бюлетината " Не поддържам никого “. 

Да. 

Така че аз предвиждам, в случай че се стигне до едни избори юли или август, несъмнено ще бием върховете в " Гинес “ по минимален % на гласоподаване в целия свят. 

Защото на хората им омръзна, просто им омръзна – следващите избори на хоризонта. 

На хората им омръзнаха освен следващите избори, а им омръзна към този момент – те две години безусловно ще станат, след две седмици стават тъкмо две години, откогато се въртим в една въртележка. За по-малко от две години – пет пъти парламентарни избори, веднъж президентски избори, 6 пъти на избори. Хората видяха, че доста от така наречен " нови “ политици, които пристигнаха с огромната кошница, с огромни обещания, в действителност по нищо не се разграничават от старите политици. Разликата е тази, че извадиха едни – кой подправена, кой същинска тапия от някой непознат университет, малко по-гелосани са, малко повечко гел си поставят по прическите, малко по-модерни са, в това число в половата си ориентировка, и приказват с купешки изречения. Нищо повече. Така че това отчайва хората, тази безперспективност, а не самата политическа система. Вие помните, че първите години след демокрацията, 90-те години излизаха по 65-70% от жителите да гласоподават. А като се върнем на последните избори, на които отново споделям, 40% гласоподаваха, 5% от тях гласоподаваха с " Не поддържам никого “, от останалите 35%, в случай че извадим купения цигански избор, в случай че извадим корпоративния избор, ще се окаже, че може би под 30% от съзнателните български жители, от тези, които гласоподават не поради пари и не тъй като работодателят им ги праща в една или друга посока, хората са не повече от 30% тези, които действително гласоподават. Това е казусът и това ще нанесе страхотни вреди изобщо на концепцията за някакъв парламентаризъм в България. 

Г-н Каракачанов, тук при мен доскоро беше сътрудника Любчо Нешков. Според него тематиката " Северна Македония “ ще бъде една от аргументите у нас да се сформира държавно управление. 

Не знам какво тъкмо е имал поради. 

Разногласията сред България и Северна Македония. 

Ами те, различията, са от дълго време и не мисля, че като виждам партиите, които  преговаряха на лидерско равнище – ами, и ГЕРБ, и " Продължаваме промяната “, и " Демократична България “ бяха точно партиите, които одобриха този безусловно неправилен проект " Макрон “, направиха компромис с българския народен интерес на тематиката " Македония “. Така че аз не виждам разлики. Тяхната позиция по тематиката " Македония “ не се дефинира от волята и желанието на техните гласоподаватели, които уверен съм, че в голямото си болшинство не бяха последователи на това да се прави компромис със Северна Македония, а позицията и на ГЕРБ, и на " Продължаваме промяната “, и на " Демократична България “ се определяха от непознатите посолства и от непознати външни фактори, които ги притиснаха да създадат този компромис. Така че тук няма разлика. Може би, в случай че това е имал поради господин Нешков – че тях ги сплотява една непозната воля, а не българския интерес по тематиката " Македония “, да, ще може и да създадат държавно управление, може и това да е спомагателен претекст. 

Каква съгласно вас е вероятността за държавно управление? Каквото и да ни бъде препоръчано, предвиждате ли един по-дълъг живот на бъдещо държавно управление? 

Не, не планувам по-дълъг живот, само че въпреки всичко има някои неща, които би трябвало да се вземат, и то незабавно като ограничения. Първо би трябвало да се направи бюджет, и то рационален бюджет, не избирателен бюджет, в който се раздават едни пари, каквито няма в бюджета, а един рационален бюджет, тъй като виждате, че България натрупа недостиг, теглят се едни заеми, които оправдавам се, но може би една огромна част от тези политици, които днеска преговаряха на масата, нямат желание дълго да живеят в България. Те пристигнаха навън и мислят да си вървят най-вероятно навънка, само че ние ще останем да живеем тук и ние ще плащаме техните глупави решения, и то ще ги плащаме освен ние, ами и няколко генерации след нас. Така че това е първото, което е – би трябвало да има рационален бюджет. След това би трябвало да се вземат действителни ограничения за това по какъв начин да се подкрепи българската стопанска система, и производството, само че и земеделието, тъй като виждаме, че един от огромните проблеми, който породи след появяването на Коронавирус рецесията, а се задълбочи от войната в Украйна, е продоволственият въпрос. Виждаме, че стоките, питателните артикули от първа нужда безусловно за по-малко от две години удвоиха цените си и една част от това удвояване на цените не се дължи нито на Коронавирус рецесията, нито на войната в Украйна, а се дължи на неналичието на държавна политика, която да възпира монополите и спекулата. Така че мога да ви дам доста образци в това отношение – и с цената на хляба, и с цената на млечните артикули, сирене, кашкавал и т.н. 

Аз мисля, че всички го усещат, всички жители и обществото го схващат това, да. 

Ако ще вършат тези хора, които днеска се видяха, създадат държавно управление, което да обслужва непознати геополитически ползи в името на международните евроатлантически полезности, а не в името на българския народ и на естествения живот на българския народ, аз съм уверен, че то няма да просъществува дълго. Но познавайки хората, които днеска водиха диалози, съм повече от сигурен, тъй като съм следил тяхната политика, а някои от тях ги познавам и персонално – че страхът от външните фактори и от външните началници е по-голям, в сравнение с страхът от българския народ. Така че не чакам от тях кой знае какъв брой рационални ходове, за жалост го споделям. 

Но пък да бъдат притиснати, по този начин ли? 

Ами, би трябвало да бъдат притискани не от непознатите посланици и от непознати политици, както се случва и сега, а би следвало да ги притискаме ние, българските жители, с по-активните си позиции по най-различни въпроси, като тематиката в това число за това, което говорихме – спекулата и монополите, които безусловно при неналичието на държавност и на слаби държавни управления, било служебни, било постоянни в последните две години, по този начин се развихриха, че виждаме, че политиката на увеличение на приходите не може да компенсира инфлацията и на процедура продължаваме да стоим с ниски приходи. Големите приказки по какъв начин ще увеличим междинната работна заплата, по какъв начин ще увеличим минималната и междинната пенсия – това са хубави неща, само че всичко това се " изяде “ с инфлацията, която на процедура " изяде “ тези увеличени приходи на хората и те не могат действително да ги усетят. Покупателната дарба на българина не е по-голяма, в сравнение с беше преди две години, в противен случай – по-малка е, тъй като безусловно огромна част от продуктите от първа нужда, в това число и медикаменти, в това число и услуги, които получават хората, скочиха двойно, а заплатите и пенсиите не скочиха двойно. Елементарен образец давам единствено.

Така е. 

Така че би следвало да се направи държавно управление, което да се опита да води една независима политика, а не да се въздейства от непозната обстановка, от непознати ползи. Но като виждам кои са сценаристите на тази отзивчивост, която днеска видяхме, не съм доста уверен, че ще имат куража да кажат " Не “ на някои политики, които ни се постановат от Брюксел или от някъде и които не са в полза на българската страна и на българския народ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР