Кръшни хора и народна музика събраха минувачите в Тракия в

...
Кръшни хора и народна музика събраха минувачите в Тракия в
Коментари Харесай

Кръшни хора и народна музика събраха минувачите в Тракия

Кръшни хора и национална музика събраха минувачите в " Тракия " в региона на Хлебозавода през вчерашния ден. С открити уроци по четири национални инструмента и национално пеене бе сложено началото на поредност събития, обединени в плана " Творческа работилница " Фолклорни искрици " на Народно читалище " Съвременник-1986 ", който се осъществя по Отворена покана " Читалища – общностно присъединяване и нововъведения “ на Фондация “Пловдив 2019 ".

Секретарят на читалището Вера Аврионова изясни, че за плана са определени петима млади преподаватели по разнообразни национални принадлежности, които да разяснят на показалите интерес какво съставляват инструментите, на които свирят, какви са техните отличителни черти, да показват и да покажат самостоятелно на всеки по какъв начин се свири на тях.

В зоната на творчеството пред читалището свириха Паолина Василева- гъдулка, Венцислав Вълчев - гайда, Павлин Христов - тамбура, Павел Мавродиев - дудук и Николета Николаева - национално пеене. Младите реализатори ще проведат серия от сходни открити уроци, а през декември месец планът ще приключи с концерт.

" Надяваме се по този метод да разпалим " Фолклорни искрици " у всеки българин, да го подтикнем да се поинтересува от националната ни музика и принадлежности ", споделиха уредниците. Те прибавиха, че ползата към първия урок е бил индикативен, че националната музика е в кръвта ни и всеки българин се стопира, с цел да послуша песента или да се хване на хорото.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР