Кралят на Саудитска Арабия Лидерите на Саудитска Арабия и Русия,

...
Кралят на Саудитска Арабия Лидерите на Саудитска Арабия и Русия,
Коментари Харесай

Саудитският крал заминава за Русия с петрол, инвестиции и Сирия като теми в програмата


Кралят на Саудитска Арабия

Лидерите на Саудитска Арабия и Русия, двете най-големи експортьорки на нефт в света, се чака в четвъртък да обсъдят съдействието в региона на нефтодобива и разликите по въпросите за Иран и Сирия. Това ще стане в границите на първата аудиенция в Москва на ръководещ саудитски монарх.

По време на визитата на крал Салман е допустимо да бъде подписан комплекс от съглашения за вложения, в това число по план за полутечен газ и нефтохимически фабрики, и най-вероятно ще бъдат финализирани желанията за основаване на фонд в размер на 1 милиард $ за вложения в енергийни планове.

Визитата, която включва диалози в Кремъл с съветския президент Владимир Путин, е резултат от стремителното задълбочаване в връзките сред Русия и Саудитска Арабия, подбудено от обща нужда да се възпре спадът в световен мащаб на цените на нефта.

Двете страни спомагаха за подписване на съглашението сред ОПЕК и други международни производители за поетапно понижаване до края на март 2018 година на добива на петрол, само че в същото време в гражданската война в Сирия всяка от тях поддържа разнообразни враждуващи лагери.

Рияд поддържа бунтовниците, воюващи против силите на президента Башар Асад, до момента в който съветските военни и иранските милиции са на страната на Асад. При това състояние се оказва, че Москва е в един лагер с най-големия съперник на Саудитска Арабия - Иран, за чието районно въздействие в саудитската столица има опасения, че се разраства.

" Саудитците желаят помощ по линия на Иран, а Русия - търговия и вложения ", съобщи Марк Н. Кац, специалист по руско-близкоизточните връзки от Университета " Джордж Мейсън ". " В саудитските показа тези неща са свързани, само че руснаците несъмнено ще опитат да ги отделят едно от друго. "

По пътищата от летището към центъра на Москва бяха сложени билбордове с приветствия към крал Салман на арабски и съветски.

През май на посещаване беше неговият наследник принц Мохамед бин Салман, тъкмо преди да бъде повдигнат за престолонаследник, а през 2015 година суверенните фондове на двете страни подписаха съглашение за вложения в размер на 10 милиарда $.

Ще има и настоятелен конгрес, който ще включва речи на основни министри от двете страни, на ръководителите на държавните им петролни колоси " Сауди Арамко " и " Газпром ", както и презентация на саудитската стратегия за промени " Визия 2030 ", чиято цел е да постави завършек на зависимостта на кралството от петрола.

Москва преглежда визитата като удостоверение, че продължаващата към този момент две години интервенция в Сирия стартира да се отплаща, както и като самопризнание за възходящото си въздействие в Близкия изток.

" Само допреди 12 месеца Рияд беше много сериозно надъхан към съветската интервенция в Сирия и (двустранните) връзки изглеждаха по-замразени от когато и да било ", сподели Крис Уифър, старши сътрудник в компанията за консултантски услуги в политическата и икономическата сфера " Макро-адвайзъри ".

Най-вероятно разискванията за Сирия ще се съсредоточат върху метода, по който тя ще наподобява след разгрома на " Ислямска страна ", бъдещето на Асад, какво може да се реализира на мирните договаряния сред подкрепяните от Саудитска Арабия опозиционни дейци и Дамаск, както и основаването на нови зони за деескалация. Възможно е и кралят да изиска гаранции, че Иран няма да има непрекъсната роля в Сирия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Москва се надява визитата на монарха да вдъхне нов живот на двустранните връзки, притежаващи по неговите думи голям капацитет, както и че е заинтригувана да поддържа разговора с Рияд " за Близкия изток и в частност за Сирия ".

Всякакви разисквания за пазара на нефт и ефикасността на стъпките за повишение на цените ще бъдат следени доста деликатно. Спадът в цените на нефта през последните три години напрегна до краен лимит бюджетите на двете нефтопроизводителки, което прави по-вероятно продължаването и след март 2018 година на периода на съглашението за общи дейности за понижаване на добива.

Миналия месец Москва съобщи, че е обсъждала с Рияд продължение на съглашението, само че в последна сметка не са взети никакви съответни решения преди идната на 30 ноември във Виена среща на страните производителки на нефт.

В излъчено в понеделник изявление съветският министър на енергетиката Александър Новак сподели, че плануваният фонд с капитал от 1 милиарда $ за вложения в енергийни планове е част от дейности за затвърждаване на съдействието във връзка с петрола, газа, електричеството, възобновимите източници и други планове.

Руски компании разискват вероятни покупко-продажби със " Сауди Арамко " като да вземем за пример даване на сондажни услуги в Саудитска Арабия, както и интереса на съветския нефтен колос " Роснефт " към търговията със недопечен нефт, добави той.

Вчера съветският министър на стопанската система Максим Орешкин съобщи, че съществува капиталов интерес към желанието на Саудитска Арабия да построи атомна електроцентрала, като на саудитците ще бъдат препоръчани благоприятни условия за вложения, в това число в съветската корабоплавателна корпорация " Совкомфлот ".

Руски източник от енергийната сфера сподели, че сред съветската газова компания " Новатек " и саудитската страна се чака да бъде подписан меморандум за съгласие по план за полутечен газ, прочут под името " Arctic LNG-2 ", чийто план е да бъде въведен в употреба през идващото десетилетие.

Източникът уточни, че детайлностите се разискват. Русия би желала Саудитска Арабия да стане акционер в плана, само че съгласно източника има и други качества, в които кралството би могло да влезе.

" Сауди Арамко " и корпорацията " Сауди бейсик индъстрийс " се чака да подпишат меморандум за съгласие с най-голямата съветска нефтохимическа компания " Сибур " за изследване на опциите за строителство на нефтохимически фабрики в двете страни.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР