Кралят на маорите в Нова Зеландия призова днес китовете да

...
Кралят на маорите в Нова Зеландия призова днес китовете да
Коментари Харесай

Кралят на маорите иска китовете да имат същите права като хората

Кралят на маорите в Нова Зеландия прикани през днешния ден китовете да получат законни права, сходни на тези на хората, за отбрана на този уязвим морски тип, съобщи Франс прес.

Киинги Тухеития Поотатау те Уероуеро Седми прикани китовете да получат правото да живеят в здравословна среда, с цел да може да се възвърне броят им.

През 2017 година Нова Зеландия даде статут на юридическо лице на планината Таранаки и на река Уангануи, които се считат от маорите за места, с които са свързани тяхната просвета и история. Поради това те са от изключително духовно значение за тях. Оттогава насам този статут се употребява за закъснение или анулация на редица планове за развиване и за условие от участниците в тях да се съветват с локалното население.

Маорите са част от коренното полинезийско население. Те са 17% от популацията на Нова Зеландия, или към 900 000 души. 

В речта на маорския крал, поддръжка за която изрази и племенния водач на островите Кук - Травъл Тоу Арики, се приканва науката да регистрира в по-голяма степен знанията на коренното население предвид на " по-цялостен метод " към отбраната на китовете.

" Китовете играят жизненоважна роля за положението на цялата ни океанска екосистема. Тяхното изгубване нарушава деликатния баланс, който поддържа целия живот в нея ", предизвести той.

" Трябва да действаме незабавно, с цел да защитим тези величествени същества, преди да е станало прекомерно късно ", акцентира вождът.

Според неправителствената екологична организация Световен фонд за дивата природа 6 от 13-те типа китове са класифицирани като " застрашени " или уязвими на разнородни опасности и закани, напомня Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР