Кралят на футбола Пеле си отиде на 82 години. Той беше

...
Кралят на футбола Пеле си отиде на 82 години.
Той беше
Коментари Харесай

Световният футбол в траур! Кралят Пеле се отиде

Кралят на футбола Пеле си отиде на 82 години.

Той беше приет в болница на 29 ноември поради затруднения поради рака на дебелото черво, само че бе лекуван и от респираторна зараза.

През цялото време Пеле получаваше поддръжка от някогашни и сегашни футболни величия.

Наскоро щерка му Кели разгласява фотография, на която е в ръцете на татко си. „ Винаги дружно, борейки се и надявайки се. Измина още една нощ “, написа тя тогава.

Болницата „ Алберт Айнщайн “ заяви преди дни, че ракът прогресира и че той се нуждае от повече грижи заради усложнения в работата на бъбреците и сърцето.

Поклонението пред великия бразилец ще бъде на стадиона на Сантос " Вия Белмира ".

Отделно се подготвят и залите в музея, където ще бъде вдигната фигура на Пеле.

Бразилия и клубът Сантос смъкнаха знамената в печал след новината за кончината.

Шефът на бразилската футболна федерация Алехандро Домингес предложи (и евентуално ще бъде прието) емблемата на митичната златиста фланелка да бъде изменена. В нея има в този момент пет звезди - толкоз са международните трофеи на бразилците. От идващия мач три от тях ще бъдат сменени със златисто-зелени сърца на черен декор. Те ще символизират триумфите през 1958-ма, 1962-ра и 1970-а, реализирани с голямото въздействие на Пеле в тези сформира.

Сантос, който дължи световната си известност най-много на магьосника с номер 10, прибавя алегорична златна корона към емблемата си, с цел да уважи най-великия си наследник. Тя ще припомня от през днешния ден на всеки, че Краля на футбола е носил белия екип на този тим.

Едсон Аранчис до Насименто е същинското име на легендата, което малко на брой знаят.

От 1956 година до 1974 година играе в клуба Сантош в едноименния град, а по-късно – три сезона в Ню Йорк Космос в Ню Йорк. С националния тим на Бразилия става троент международен първенец – през 1958, 1962 и 1970 г. 

През 2000 година ФИФА дефинира Пеле като футболист номер едно на XX век.

Роден е в Треш Корасоинш, щата Минаш Жерайш на 23 октомври 1940 година Баща му е професионален футболист, само че приключва кариерата си след контузия в коляното.

Едсон израства в беднотия в град Бауру, където стартира да играе в аматьорски футболни тимове. На 9-годишна възраст стои до радиото, с цел да слуша финала на Мондиал 1950, който Бразилия губи, и тогава се кълне със сълзи на очите, че ще докара някой ден купата в своята страна.

През 1956 година на 15 години стартира кариерата си в младежкия тим на Сантош, а година по-късно към този момент играе в главния им тим. Едва 16-годишен става голмайстор на бразилския шампионат и 10 месеца след подписването на първия си професионален контракт е включен в националния тим на Бразилия.

На международното футболно състезание в Швеция през 1958 година печели за първи път международната купа с тима на страната си. Вкарва два гола във финалния мач.  По това време е 17-годишен и е най-младият футболист, печелил международно състезание. С фланелката на Бразилия печели още две международни първенства-през 1962 и 1970 година

До 1974 година Пеле е отбелязал 1087 гола в 1120 изиграни мача за своя тим Сантош. На 19 ноември 1969 година на стадион Маракана отбелязва своя гол номер 1000. По този мотив в Бразилия е издадена специфична пощенска марка, а президентът афишира деня за празник.

Пеле приключва спортната си кариера в Ню Йорк, където от 1974 до 1977 година играе за локалния клуб Ню Йорк Космос. До края на дейното си спортуване той съумява да означи 1281 гола в 1363 изиграни професионални футболни срещи. В 92 участия в бразилския народен тим Пеле вкарва 77 гола.

Прекратява футболната си кариера с показателен мач сред Ню Йорк Космос и Сантош на 1 октомври 1977 г. 

Пеле е първи министър на спорта на Бразилия в интервала 1 януари 1995 – 30 април 1998 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР