Кралският монетен двор на Великобритания обяви търг на редки колекционерски

...
Кралският монетен двор на Великобритания обяви търг на редки колекционерски
Коментари Харесай

Златна монета с тегло 1 килограм ще бъде продадена на търг във Великобритания

Кралският монетен двор на Англия разгласи търг на редки колекционерски монети. Сред тях е златна еднокилограмова монета " Зверовете на кралицата ", чиято предварителна оценка е съвсем 112 000 $, се споделя в изказване на Кралския монетен двор.

" Над 300 монети са на търг, елементи от английската история, които са оценени от нумизматите на монетния двор ", се показва в изказването на Кралския монетен двор.

Монетата " Зверовете на кралицата " изобразява кралица Елизабет II (1926 - 2022), заобиколена от действителни и митични животни, в това число лъв, грифон, сокол, бик, йейл (подобен на козел митичен звяр с рога), хрътка, змей, еднорог и кон. Дизайнът на една от 16-те такива изсечени монети е въодушевен от 10-те каменни скулптури с техни сходства, които са били инсталирани по пътя на Елизабет II за церемонията по коронацията ѝ в Лондон през юни 1953 година

Говорителката на монетния двор Клеър Макленън сподели: " Възпоменателната сбирка от монети " Зверовете на кралицата " на Кралския монетен двор е известна, откогато първата монета с лъв беше показана през 2017 година, и от този момент се радва на непрекъснат триумф измежду колекционерите по целия свят ".

Друга перла от лотовете е монета от 50 пенса (2009 г.), отдадена на 250-годишнината на Кралските ботанически градини (Kew Gardens) и оценена на 7500 щатски $. Тя изобразява 50-метровата Китайска пагода, издигната през 1761 - 1762 година по план на придворния проектант Уилям Чеймбърс. Преди 14 години са изсечени 629 такива златни монети.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР