Кралската шведска академия на науките реши да удостои с Нобеловата

...
Кралската шведска академия на науките реши да удостои с Нобеловата
Коментари Харесай

Учени, помогнали за разбиране на климатичните процеси, спечелиха Нобела за физика

Кралската шведска академия на науките реши да удостои с Нобеловата премия за физика за 2021 година трима учени - Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи "за реформаторски принос към разбирането ни на комплицираните физични системи ", заяви уеб сайтът на Нобеловата фондация.

Сюкуро Манабе и Клаус Хаселман получават дружно половината от тазгодишната премия за моделиране на климата на Земята и надеждно прогнозиране на световното стопляне. Паризи е отличен за проучване на физичните системи.

Престижната премия е съпроводена със златен орден и парична награда от 10 милиона шведски крони (над 1,14 млн. щатски долара). Миналата година Нобеловата премия за физика бе присъдена на Роджър Пенроуз, Райнхард Генцел и Андреа Гец. Заради пандемията от ковид Нобеловите лауреати ще получат премиите си вкъщи. Церемонията в Стокхолмската концертна зала на 10 декември и банкетът в тяхна чест бяха анулирани.

Нобеловият комитет съобщи, че учените "са положили основите на нашите знания за климата на Земята и по какъв начин човечеството въздейства върху него ". Комитетът съобщи, че откритията на Паризи са "позволили да се схванат и опишат доста разнообразни и явно изцяло инцидентни материали и феномени ". Откритията им се ползват освен към физиката, само че и в други, доста разнообразни области, като математика, биология, неврология и машинното образование (област на изкуствения интелект).
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР